Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vart kan jag åka?

Kartan nedan visar vilka studiedestinationer du har att välja på. För examensarbetet kan det finnas kontakter som inte visas på kartan - kontakta internationell koordinator för mer information. En del av utlandsstudierna tillgodoräknas inom programmet, andra kan inte räknas in i din examen men ger dig ändå en bra erfarenhet och vässar ditt CV.

 

Obs! Notera att vi även är med i ett nätverk Nordplus Medicin inom Norden. Listan till befintliga partners hittar du här. Du kan läsa 1-2 terminer via nätverket.

Ansökningsperioder

Ansökningsperiod 1: 10 december  - 1 februari (utresa ht/vt)
Ansökningsperiod 2: 1 september - 1 oktober (utresa vt)

För många utbyten krävs god framförhållning. Längre ner på sidan finns detaljerad information om vilken ansökningsomgång som gäller för respektive universitet.

Läs mer om hur du söker på vår ansökningssida

Nyheter

Läkarprogrammet har genomfört en omfattande översyn av alla samarbetsavtal. Syftet har varit att kvalitetssäkra alla samarbeten och göra det enkelt att se vilka kurser/terminer som kan läsas utomlands och tillgodoräknas inom programmet. Samarbeten med universitet som inte har matchande kurser har avslutats vilket lett till att det i nuläget finns något färre utbytesuniversitet att välja på.

Cork (Irland)

Läkarprogrammet arbetar aktivt för att förbättra möjligheten att spendera en kortare period av studietiden utomlands. 2017 tecknades ett samarbetsavtal med University College Cork, Irland.
Det är nu möjligt att förlägga 4 veckor inom de kliniska kurserna i internmedicin, kirurgi, pediatrik samt gyn och obstetrik i Cork. De kliniska rotationerna har kvalitetssäkrats av programmets kursledare. Praktiken tillgodoräknas och inkluderas i utbildningen. Utbytet sker varje år i februari/mars. Ansökningsdeadline för utresa till våren 2019 är 1 oktober, 2018.
För frågor vänligen kontakta Internationell Koordinator.

Totalt antal platser: 11
Internmedicin: 3
Kirurgi: 3
Pediatrik: 3
Gyn och Obstetrik: 2

 När, var och hur?  

Utbyten som tillgodoräknas inom ramen för kurser på läkarprogrammet lämpar sig bäst från termin 6-11. Nedan kan du se vilka kurser som kan förläggas utomlands, till vilket universitet du kan åka och när du ska söka.

Termin 6

University College Cork, Irland

I Cork kan du under vårterminen göra 4 veckors klinisk praktik inom  ämnet internmedicin.

Sök i ansökningsperiod 2 för utbyte under VT

Termin 8

Albert-Ludwigs Universität Freiburg, Tyskland (Språk = Tyska)

Terminen i Tyskland börjar och slutar senare än i Göteborg. Utbyte till Freiburg lämpar sig därför bäst på vårterminen. Studierna kompletteras då med 6-8 veckor klinisk placering inom kirurgi vid Sahlgrenska innan avresa.

Sök i ansökningsperiod 1 eller 2 för utresa nästkommande VT.

Antal platser: 2

University College Cork, Irland

I Cork kan du under vårterminen göra 4 veckors klinisk praktik inom ämnet kirurgi.

Sök i ansökningsperiod 2 för utbyte nästkommande VT

Antal Platser: 2

Termin 9

Albert-Ludwigs Universität Freiburg, Tyskland (Språk = Tyska)

Terminen i Tyskland börjar och slutar senare än i Göteborg. Utbyte till Freiburg lämpar sig därför bäst på vårterminen. Du läser kursen i Samhällsmedicin vid SA innan avresa, övriga kurser på termin 9 kan läsas i Freiburg.

Sök i ansökningsperiod 1 eller 2 för utresa nästkommande VT.

Termin 10

Under termin 10 gör du ditt examensarbete. Det finns då chans att åka utomlands till något av läkarprogrammets partnerlärosäten. Läs mer om examensarbetet och hur du söker här

Du som är intresserad av att göra ditt examensarbete i ett låg- och medelinkomstland kan läsa examensarbetskursen med inriktning mot global hälsa. Du har då möjlighet att ansöka om ett Minor Field Studies (MFS)-stipendium. Mer information om MFS hittar du här.

Termin 11

Universitetet i Oslo, Norge (Språk = Engelska)

Observera att du måste komplettera med att läsa kursen i Radiologi samt 2 dagar SimIPL (Interprofessionell simulering) vid SA terminen innan utbytet (T10). 

Sök i ansökningsperiod 1 för utbyte nästkommande VT (ett år i förväg)

Universitetet i Bergen, Norge (Språk = Engelska)

Utbyte till Bergen är möjligt från och med höstterminen 2017.
Observera att du måste komplettera med att läsa kursen i Radiologi samt 2 dagar SimIPL (Interprofessionell simulering) vid SA terminen innan utbytet (T10).

Sök i ansökningsperiod 1 för utbyte nästkommande VT (ett år i förväg

Freie Universität Berlin, Tyskland (Språk = Tyska) - Endast VT

Kursen i Gynekologi, Obstetrik & Klinisk Genetik kan läsas i Berlin. Utbyte till Berlin är endast möjligt på vårterminen. Observera att du måste komplettera med att läsa kursen i Radiologi terminen innan utbytet (T10). Terminen i Berlin börjar i April vilket innebär att du hinner läsa kursen i Pediatrik och Barnpsykiatri vid SA innan avresa.

Sök i ansökningsperiod 1 för utbyte nästkommande VT (ett år i förväg)

University College Cork, Irland

I Cork kan du under vårterminen göra 4 veckors klinisk praktik inom pediatrik samt gynekologi och obstetrik.

Sök i ansökningsperiod 2 för utbyte under VT

Kliniska placeringar utanför programmet

Sahlgrenska akademin samarbetar även med en del universitet utanför Europa där du kan göra kliniska placeringar. Dessa universitet är:

Johns Hopkins University, USA (obs: hög studieavgift - se nedan)
University of Iowa, USA
University of Tokyo, Japan

Placeringarna ska ses som en extra merit då studietiden inte kan tillgodoräknas i din utbildning. En klinisk placering är mellan fyra till åtta veckor och måste förläggas under en tid då du inte har andra kurser på programmet. Sommartid eller frigjord tid under termin 10 är den period som lämpar sig bäst för kliniska placeringar.

Du ska ha termin 8 avklarad för att bli accepterad vid de utländska universiteten. I de flesta fall kräver de också att du ska ha avklarat läkarprogrammets kurs inom det område du vill göra placeringen.
 

Studieavgift vid Johns Hopkins University

Johns Hopkins University, USA tar ut en mycket hög avgift på minst 3000 USD. Denna kostnad måste du som student själv stå för och den kan komma att ändras med kort varsel. Utöver studieavgiften tillkommer även kostander för resa och uppehälle. På Johns Hopkins hemsida hittar du uppdaterad information kring studieavgifter.

 

Internationell samordnare

Evelina Nyström

e-post: Evelina Nyström
Tel: 031-786 6687, 0766- 186687
Drop-in: Onsdagar 12-14

Examensarbete utomlands

Epost: Examensarbetet

Mer information och drop-in tider hittar du här

Sidansvarig: Rebecca Törnqvist|Sidan uppdaterades: 2018-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?