Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur börjar jag?

1. Planera din ansökan

En lyckad ansökan kräver god tidsplanering. Du kan förbättra dina chanser till en plats utomlands genom att tidigt gå igenom urvalskriterierna och engagera dig som fadder för internationella studenter på hemmaplan.

I vår databas kan de se var i världen vi har samarbetsavtal. Tänk på att studierna oftast är på det språk som talas i landet så det är en fördel om du väljer land utifrån de språk du pratar. Ibland erbjuds undervisning/handledning på värdspråket och ibland på engelska. Inom vissa program erbjuds ett stipendium om man får en plats (ERASMUS, Linneaus Palme och International Credit Mobility).

Planera dina utlandsstudier i god tid, minst 6 månader innan du avser resa ut måste du ansöka. Läs informationen som finns på våra sidor om att studera utomlands för att känna till de olika stegen och processen.

2. Vart, när och hur?

Se över vilka möjligheter som finns på just ditt program. När kan du åka och rekommenderas utlandsstudier under en specifik termin? 

Som student på Sahlgrenska akademin kan du förlägga från 4 veckor upp till ett 6 månader utomlands. Upplägget beror på vart du åker och vilket program du tillhör men oftast är det kurser utomlands, klinisk praktik eller datainsamling för uppsats (fältstudie) vid något av de lärosäten som vi har samarbetsavtal med. Kolla upp vad kurserna du vill byta ut innehåller och se vad tidigare studenter på ditt program studerat.

Den stora ansökningsomgången är 1 februari för hela nästa akademiska år (höst och vår). Ansökan sker därmed minst en termin före utbytet. I ansökningsomgång 2, med deadline 1 oktober, utlyses endast kvarvarande och möjliga platser under nästkommande vår.

3. Kostnader och finansiellt stöd

Ett utbyte är ofta förknippat med extra kostnader som exempelvis visum, flyg, i vissa fall dyrare boende osv. Studenter kan få studielån ifrån CSN om studierna tillgodoräknas i utbildningen, dock kan inte alla studier tillgodoräknas för exempelvis kortare utbyten eller kliniska rotationer. 

Som utbytesstudent betalar du inga terminsavgifter (tuition fees). Vissa universitet tar dock ut en administrativ avgift eller avgift för försäkring som du i dessa fall själv står för. 

Fråga din koordinator vad som gäller för just det utbytet du funderar på. Fundera över vilka extra kostnader som kan komma att bli aktuella i ditt fall och sikta på att söka många stipendier i god tid före avresa!

4. Ansökan

När du känner dig redo att ansöka är det dags att motivera varför du vill åka, varför du skulle vara en bra representant samt hur det lämpar sig i din utbildning. Kom ihåg att motivera dina val väl och gör research om möjliga kurser att studera utomlands (som kan tillgodoräknas) i god tid.
Läs också grundligt igenom ansökan och urvalskriterier.

Sidansvarig: Rebecca Törnqvist|Sidan uppdaterades: 2016-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?