Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Genusfotografen ger nya bilder av jobbet som sjuksköterska

LIKABEHANDLING. När institutionen för vårdvetenskap och hälsa tröttnade på de schablonartade bilderna på hur det är att arbeta i vården valde de att anlita genusfotografen Tomas Gunnarsson. Akademiliv var med på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus när fotograferingen ägde rum.

Daniel Kjellberg är just klar med sin specialistutbildning till barnsjuksköterska i Göteborg, och arbetar nu på en av avdelningarna på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus. Om bara någon månad är det hans tur att få vara föräldraledig med sitt yngsta barn, Olle, som också ställer upp som fotomodell denna dag. Daniel menar att de bilder som idag ofta används för att spegla barnsjukvården – med glada barn, såpbubblor, nallar och sjuksköterskor som leker med barnen – ger en skev bild av verkligheten.

– Som sjuksköterskor leker vi mycket med barnen för att vinna deras förtroende så att vi kan genomföra en undersökning eller en behandling, men det finns en mer allvarlig sida av arbetet på barnsjukhuset. Jag hör ofta från människor som kommer hit att de blir förvånade över hur sjuka barnen faktiskt är, säger Daniel.

Tomas Gunnarsson, som kallar sig själv Genusfotografen, lyssnar på Daniels förslag och håller i stort sett med honom:
– Samtidigt måste vi vara medvetna om att det kan bli problematiskt om vi lägger för stor fokus vid teknisk utrustning och allvar. Då kommer betraktaren att koppla det till att du är man, och då riskerar vi istället att förstärka genusnormen. Det är en fin balansgång.

De börjar fota i behandlingsrummet, där snart ettårige Olle njuter av uppmärksamheten från både pappa och fotograf.

BILD: Daniel och Tomas diskuterar vanliga bilder som används för att visa yrket barnsjuksköterska, med utgångspunkt från en av sjukhusets broschyrer.

Alla kan bli sjuksköterska

Genusfotografens bilder kommer att kunna ses på institutionens och universitetets webbplats, i digitala utskick och även i annonser och annat tryckt material.

Idén att anlita genusfotografen kom i våras, sedan institutionens likabehandlingsrepresentant Lisen Dellenborg och den administrativa samordnaren Karin Mossberg sett Tomas Gunnarsson föreläsa på en utbildningsdag. Prefekten Ingela Lundgren höll med om att institutionen behövde bättre bilder av sjuksköterskeyrket och gav klartecken för idén.

– Vi vill visa att det är betydelsefullt att vara sjuksköterska, att det är ett jätteviktigt yrke att vara stolt över och att alla som vill kan bli sjuksköterska oavsett kön, ålder, etnicitet eller annan bakgrund. Vi vill också att bilderna ska förmedla en mer bestämd och kompetent bild av sjuksköterskor, fastän fortfarande med värme, säger Karin Mossberg.

Ingenjör eller sjuksköterska?

För en studie* från Uppsala universitet fick elever från tio olika gymnasieskolor läsa om inriktning, upplägg och innehåll för två olika, avkodade utbildningsprogram. Programmen visade sig senare vara utbildningar till sjuksköterska och ingenjör. I studien var elevernas intresse för de båda programmen då lika stort – oavsett kön. För både killar och tjejer var det viktigaste att yrket var intressant och flexibelt, och inte hur lönebilden såg ut.

Det är ändå betydligt vanligare att kvinnor väljer att läsa till ingenjör än att män väljer att läsa till sjuksköterska.

Föreställningarna om vad kvinnor och män får göra påverkar valet av utbildning starkt, konstaterar Lisen Dellenborg, likabehandlingsrepresentant på institutionen för vårdvetenskap och hälsa:

– Att locka män till utbildningar inom vård och omsorg är en samhällsutmaning som är större än vår enskilda rekryteringssituation, men nu kommer vi i alla fall att kunna bidra med bilder som inte förstärker de föreställningar som finns.

– En bild säger mer än tusen ord. Genom att ha fler bilder i samhället som visar på motbilder till stereotypiseringen av sjuksköterskan som självuppoffrande kvinna, moderlig eller sexig utan istället framhäver den kompetens som krävs, hur ansvarsfullt och varierat sjuksköterskeyrket är så kan vi bidra till att långsamt förändra uppfattningen om sjuksköterskeyrket och också könskodningen, säger Lisen Dellenborg.

Genusfotografen kommer att återkomma och ta kompletterande bilder för institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

*Fotnot: Studien från Uppsala universitet beskrivs närmare i Vårdförbundets bok ”Genusyrsel och normuppror” från 2013.

Här kan du läsa mer om Tomas Gunnarsson, genusfotografen: http://www.genusfotografen.se/

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2017-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?