Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Logopedprogrammet

Logopedi beskriver och förklarar olika former av kommunikationssvårigheter och vilka konsekvenser de får för människans personlighet, hälsa och livskvalitet. Fyra års heltidsstudier leder till logopedexamen.

Helhetsbild av kommunikationsstörning

Utbildningen ger dig en gedigen bas för att arbeta med människor i olika åldrar och med olika orsaker till sina kommunikationssvårigheter och/eller sväljningsproblem. Du kan arbeta inom flera olika verksamheter och som lärare och forskare. De flesta logopeder är anställda inom sjukvården och hör då t ex till en logopedmottagning, en öron-näsa- hals-klinik, en rehabiliteringsklinik eller till ett habiliteringsteam. Det finns även logopeder som är anställda av kommunen och arbetar då inom primärvård, äldreomsorgen eller i skolan. Ett mindre antal logopeder är privatpraktiserande.

Utbildningen är flervetenskaplig och ger kunskap om kommunikation och vad som händer vid kommunikationsstörningar eller vid störd sväljningsfunktion. Målet är att du efter avslutade studier ska vara väl förberedd för att arbeta självständigt som logoped inom hälso- och sjukvård och att du kan delta i kunskapsutveckling inom området.

Teori och praktik

Huvudområdet på programmet är logopedi och omfattar 129 hp. Den teoretiska undervisningen bedrivs i huvudämnet och inom kurser i lingvistik (51 hp), psykologi (30 hp) och medicin (30 hp). Utbildningen har särskilda undervisningsmoment som startar redan termin ett för att förbereda dig för praktiken som äger rum termin fem, sex och sju. Eftersom det i arbetet med patienter är viktigt med god självkännedom och inlevelseförmåga, har utbildningen moment som syftar till att utveckla dessa förmågor såsom drama, träning av eget tal och egen röst, muntlig framställning samt handledning i professionellt förhållningssätt.

Utbildningen genomförs i samverkan mellan utbildning, yrkesverksamhet och forskning. Forskningsförberedande inslag återkommer kontinuerligt och termin åtta ägnar du helt åt ett självständigt projektarbete (magisteruppsats i logopedi, 30 hp). Studierna bedrivs på heltid med schemalagd undervisning under del av dag eller hela dagar.

Programmet utgör grund för legitimation som logoped och syftar även till en generell examen samt förberedelse för fortsatt utbildning på forskarnivå.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet samt Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (OMR16/A14)
 

Logopedprogrammet omfattar 240 högskolepoäng och leder till logopedexamen.  Socialstyrelsen utfärdar legitimation efter slutförd utbildning.

Förkunskapskrav och anmälan

Programinformation

Programöversikt

Utbildningsplan

Ansökan

Varje hösttermin antas 25 studenter till programmet.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 16 april inför höstterminen.

Utbilda dig till logoped

Studievägledning

Malin Eskesjö Hansson

Telefon: 031-786 6253
Telefontid: torsdagar kl 11-12
Drop in: tisdagar kl 14-15

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via e-post.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2013-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?