Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barnmorskeprogrammet


Få personer inom vården har en så nära relation till kvinnor och familjer som barnmorskan. Det är barnmorskan som är stödet och tryggheten i den mycket speciella situation som ett barns födelse är. Barnmorskan har också andra viktiga uppgifter, bland annat att främja sexuell hälsa genom upplysande arbete med ungdomar.

Huvudområdet för barnmorskeprogrammet är reproduktiv och perinatal hälsa. Området är knutet till livets början och mänsklig reproduktion.

Inom huvudområdet studeras och utvecklas kunskap om den normala processen och dess avvikelser i samband med graviditet, förlossning och nyföddhetsperiod. Vidare fokuseras på föräldraskapets utveckling, kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa i ett livscykelperspektiv sexualitet och familjeplanering.

Lokal profil och värdegrund

Sahlgrenska akademins barnmorskeprogram har en lokal profil. Den betonar barnafödandet som en naturlig process, där onödiga interventioner alltid ska undvikas, och behovet av en god relation till den födande kvinnan och hennes familj. Barnmorskans stödjande roll betonas särskilt. Det innebär bland annat att barnmorskan måste ha stor förståelse för barnafödande i familje- och livsperspektiv och kunna reflektera över hur attityder och värderingar kan påverka upplevelsen av den vård som ges. Barnmorskan ska också stödja utvecklingen hos de blivande och nyblivna föräldrarna.

Utbildningen

Utbildningen är 1,5 år, motsvarande 90 högskolepoäng. De kurser som ingår fokuseras på kvinnors sexuella och  reproduktiva hälsa, normalt barnafödande, reproduktiv hälsa och komplicerat barnafödande, förlossningskonst, kvinno- och familjehälsa samt ett examensarbete inom reproduktiv och perinatal hälsa. Halva programmet utgörs av verksamhetsförlagd utbildning vilken är förlagd till Göteborg och andra orter i Västra Götaland. 

Belastningsregistret

När du som student vid Göteborgs universitet ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa enheter kräva att du som student ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret.

Det informeras i så fall i webbverktyget för VFU Praktikplatsen.se och i välkomstbrev från din praktikplats. Som antagen student vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa får du även information på GUL-aktiviteten VFU under rubriken informaiton inför VFU.

Efter avslutad utbildning gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret vid ansökan om yrkeslegitimation. Mer information: http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/kontroll-mot-belastningsregistret.

 

Barnmorskeprogrammet omfattar 90 högskolepoäng och ger yrkesexamen som barnmorska och en generell filosofie magisterexamen i huvudområdet reproduktiv och perinatal hälsa. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.

Förkunskapskrav och anmälan

Programinformation

Utbildningsplan

Ansökan

Varje hösttermin antas ca 30 studenter till barnmorskeprogrammet.

Inför antagning till höstterminen 2019 har barnmorskeprogrammet tidig antagning.

Anmälan är öppen 15 februari - 15 mars 2019.

Anmälan sker på www.antagning.se.

50 procent av platserna tillsätts av behöriga sökande, rangordnade efter antal högskolepoäng. Övriga 50 procent tillsätts med behöriga sökande, rangordnade efter yrkeserfarenhetens längd.

Studievägledning

Christer Ek

Telefon: 031-786 3074
måndag - torsdag kl 13-14

Drop-in: måndag och onsdag kl 14-15

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2019-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?