Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tandteknikerprogrammet

Som tandtekniker tillverkar du individuellt anpassade proteser, tandställningar, kronor och andra medicintekniska konstruktioner på beställning av tandläkare. Du kan också arbeta som säljare eller produktspecialist inom dentalbranschen. Hantverket kräver fallenhet för manuellt precisionsarbete, och dessutom en god känsla för färg och form. Tre års heltidsstudier leder fram till tandteknikerexamen.

Teknik och estetik

För att kunna arbeta med material som porslin, guld, titan, koboltkrom och plast måste tandteknikern vara kunnig i flera avancerade framställningstekniker manuella såväl som datoriserade. Yrket kräver också kunskap om hur kroppen fungerar och om orala sjukdomstillstånd. Teoretisk undervisning och praktiska moment varvas därför under hela utbildningen.

Genom kurser i anatomi, histologi och tandanatomi får studenten tidigt insikt i biologiska faktorer som kan påverka ett tandtekniskt arbete i munnen. Studenterna lär sig också om allmänna odontologiska behandlingsprinciper, profylax och hygien.

Mycket av undervisningen fokuserar på olika dentala materials hållfasthet, hur olika material fungerar tillsammans, hur de kan påverka patienten och hur materialens egenskaper kan förändras i kroppen. Under utbildningen lär sig studenterna framställa olika typer av orala konstruktioner, både fastsittande och avtagbara proteser.

Studenterna förbereds inför sitt kommande arbetsliv genom studier i  stress- och konflikthantering och arbetsgruppsdynamik. Under utbildningen ingår även praktisk information om administration av tandtekniska laboratorier och vilka krav lagen ställer på kvalitetssäkring.

I utbildningen ingår 30 veckor praktik på dentallaboratorium i Sverige eller utomlands. Under den sista terminen genomförs ett examensarbete, 15 hp.

Teori och praktik

En stor del av undervisningen på tandteknikerprogrammet är praktiskt inriktad, men lika viktigt är studentaktiverande pedagogik med praktiska demonstrationer i mindre grupper, föreläsningar, seminarier och litteraturuppgifter.

Kurserna examineras med skriftlig eller muntlig tentamen, inlämning av seminarieuppgifter eller ibland i form av gruppseminarier. Studenterna får även praktiskt visa att de lärt sig ett visst moment genom praktisk examination.

Forskning

Tandteknisk forskning handlar bland annat om att studera olika materials egenskaper, att undersöka hur olika material fungerar tillsammans och att utveckla nya tekniker. Utbildningen ger en bred bas för forskning, men måste kompletteras med ytterligare ett års studier på avancerad nivå för att ge behörighet till utbildning på forskarnivå.
 

Tandteknikerprogrammet omfattar 180 högskolepoäng.

Förkunskapskrav och anmälan

Programinformation

Utbildningsplan

Ansökan

Antagning sker varje hösttermin.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april.

Studievägledning

Fereshteh Erfan

Telefon: 031-786 3598
Måndag-torsdag kl 13-14
Drop-in: tisdagar kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslittertur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?