Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tandhygienistprogrammet

Tandhygienisten undersöker, diagnostiserar och ger behandlingar för att förebygga karies och tandlossning. Arbetet sker både på tandvårdskliniker och i uppsökande verksamhet, till exempel på äldreboenden och på barnavårdscentraler. För att främja munhälsa måste en tandhygienist därför vara bra på att kommunicera med människor i alla åldrar. Utbildningen vid Sahlgrenska akademin innebär tre års heltidsstudier.

Hur kroppen fungerar

Under det första året dominerar biologiska baskurser. På schemat står ämnen som anatomi, biokemi och mikrobiologi, men även orala ämnen som cariologi, parodontologi och odontologisk materialvetenskap. Studenterna får kunskap om hur tänderna är uppbyggda och lär sig polera bort plack och bakteriebeläggningar.

Genom kurser i kommunikation och samtalsmetodik lär sig studenterna förmedla tillit och trygghet. Under kursen i röntgenteknik träffar studenterna sina första patienter då de under handledning tar bilder på patienternas tänder. Därefter ingår praktiska moment och patientkontakt varje termin.

Termin tre, fyra och fem läser studenterna ämnen som klinisk näringslära, barntandvård och klinisk bettfysiologi. Studenterna får också lära sig lägga bedövning och ta mikrobiologiska prov.

Förebyggande behandlingar och undersökningar av gamla på äldreboenden genomförs ofta av tandhygienister. Under en särskild kurs i gerodontologi får studenterna därför lära sig hur ålderssjukdomar och mediciner kan påverka de gamlas munhälsa. Studenterna gör också klinisk praktik på ett äldreboende.

Under programmets sista termin får studenterna fördjupad kunskap om diabetiker, anorektiker, missbrukare och andra patientgrupper med speciella behov. Studenterna genomför då också sitt examensarbete.

Teori och praktik

Ungefär 25 timmar per vecka har studenterna schemalagd undervisning, men utbildningen ger även mycket tid för självstudier och reflektion. Föreläsningar är vanligt. Undervisningen sker också i form av seminarier, demonstrationer och klinisk praktisk tillämpning. Praktik sker både på utbildningens egna kliniker och på externa kliniker inom tandvård och sjukvård.

De flesta kurser examineras med en skriftlig eller muntlig tentamen. I vissa fall får studenterna praktiskt visa att de lärt sig ett visst moment. 

Tandhygienistprogrammet omfattar 180 högskolepoäng. När alla krav för tandhygienistexamen är uppfyllda utfärdas legitimation av Socialstyrelsen.

Förkunskapskrav och anmälan

Programinformation

Utbildningsplan

Ansökan

I Göteborg har tandhygienistprogrammet 30 platser. Antagning sker varje hösttermin.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april.

Studievägledning

Fereshteh Erfan

Tel: 031-786 3598
Telefontid: mån-tor, kl 13-14
Drop-in: tis, kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?