Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Röntgensjuksköterske-programmet

Röntgensjuksköterskan arbetar i en högteknologisk miljö med omvårdnad och avancerad teknik. Han eller hon gör undersökningar och behandlingar med hjälp av röntgenstrålar, ultraljud och magnetfält. Mötena med patienterna är ofta relativt korta och ställer stora krav på en förmåga att kommunicera och skapa trygghet och förtroende.

Människor och avancerad teknologi

Röntgensjuksköterskor arbetar med människor och med avancerad teknologi på en gång. De möter många patienter på en dag och ska kunna utföra omfattande undersökningar på ett professionellt sätt, samtidigt som de ska förmedla trygghet och omtanke till patienten.

Radiografi är huvudämnet i utbildningen, med fokus på att ge kunskap om hur olika bildgivande metoder bäst används för att ställa diagnos, utföra och följa upp behandlingar. Den snabba tekniska utvecklingen ger dig goda möjligheter till ett kreativt och omväxlande arbete.

Röntgensjuksköterskeprogrammet ger en akademisk yrkesutbildning och legitimation som röntgensjuksköterska. Programmet ligger till grund för en examen på kandidatnivå inom radiografi och förbereder dig för studier på avancerad- eller forskarnivå.

Ämnet radiografi har en tydlig klinisk orientering med huvudsyfte att ge kunskap om hur olika bildgivande metoder, till exempel röntgenundersökningar, datortomografi, magnetkamera, angiografi bäst används för att ställa diagnos, utföra och följa upp behandlingar.

I programmet integreras också kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap, medicinsk teknik samt samhälls- och beteendevetenskap. Närmare en tredjedel av utbildningen är praktik där du ges möjlighet till träning av praktiska fördigheter och teoretisk reflektion i verklig vårdmiljö. Utbildningen ger en bred kompetens att arbeta inom olika verksamhetsområden inom bild- och funktionsmedicinska området.

Arbetsområde

Arbetet kräver eget ansvar och kreativitet och innebär att självständigt planera, utföra och kvalitetsgranska radiologiska undersökningar och därmed framställa bildmaterial som ligger till grund för säker diagnos och behandling.

Du arbetar med spännande bildgivande tekniker som detaljerat framställer kroppen och dess sjukdomar i olika bildplan och i spektakulära tredimensionella, ofta rörliga bildserier. Samtidigt ska patientens omvårdnadsbehov och välbefinnande tillgodoses. Arbetet på en röntgenavdelning är ett teamarbete och arbetsmarknaden är god.

Utbildningens innehåll

Studierna bedrivs på helfart. Utbildningen omfattar såväl teoretisk som verksamhetsförlagd utbildning, praktik. Undervisningen sker i form av föreläsningar, grupparbeten, seminariet, metodövningar och fältstudier.

Redan första terminen läggs tyngdpunkten på radiografi som kompletteras med kurser om hälsa och ohälsa och hur den kunskap som en röntgensjuksköterska har kan värderas och kommuniceras. Andra terminen handlar om människan: anatomi, fysiologi, biomedicin och somatisk vård.

Under fortsatt utbildning fördjupas kunskaperna i radiografi inklusive teknik, undersökningar och diagnostik, men även ledarskap, förbättringskunskap och pedagogik samt ett examensarbete.

Belastningsregistret

När du som student vid Göteborgs universitet ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa enheter kräva att du som student ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret.

Det informeras i så fall i webbverktyget för VFU Praktikplatsen.se och i välkomstbrev från din praktikplats. Som antagen student vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa får du även information på GUL-aktiviteten VFU under rubriken informaiton inför VFU.

Efter avslutad utbildning gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret vid ansökan om yrkeslegitimation. Mer information: http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/kontroll-mot-belastningsregistret.

 

Röntgensjuksköterskeprogrammet omfattar 180 högskolepoäng. Det är en akademisk yrkesutbildning som leder till en yrkeslegitimation som röntgensjuksköterska samt en generell examen på kandidatnivå. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.

Förkunskapskrav och anmälan

Programinformation

Utbildningsplan

Ansökan

Antagning sker varje hösttermin.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen.

Vad jobbar du med som röntgensjuksköterska?

Röntgensjuksköterske-studenter berättar

Träffa Linda-Sophie Lindberg och Stig Rörvik som läser sjätte terminen på röntgensjuksköterskeprogrammet.

Studievägledning

 Gabi Oesterling

Telefon: 031-786 6057
Telefontid kl 13-14 måndag-torsdag.

Besöksadress: Arvid Wallgrens backe, hus 1
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2019-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?