Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läkarprogrammet

Gemensamt för alla läkare är att de ska förebygga, bota och lindra sjukdom. Uppgiften kräver kompetens inom naturvetenskapliga ämnen och en förmåga att möta andra människor. För att bli kunnig i yrket krävs en gedigen utbildning.

Läkarprogrammet är med sina elva terminer en av de längsta grundutbildningarna på svenska universitet. 5,5 års heltidsstudier leder fram till läkarexamen.

Hur människan fungerar

Under första delen av utbildningen får du som student teoretisk kunskap om hur människokroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Studierna är då fokuserade på cellbiologi, histologi, fysiologi, farmakologi, biokemi, genetik, anatomi och utvecklingsbiologi. Dessutom lär du dig att arbeta utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.

Under andra delen av utbildningen är undervisningen inriktad på sjukdomar, deras uppkomst, orsak, utbredning och behandling. Utbildningen inriktas mot sjukdomslära, konsultationskunskap, infektion, mikrobiologi och immunologi, hudsjukdomar, invärtesmedicin, kirurgi, neurologi, ögonsjukdomar, öron-, näs- och halssjukdomar, samhällsmedicin, psykiatri och kvinnors och barns hälsa.

Teori och praktik

Som läkarstudent i Göteborg får du redan från början av utbildningen kontakt med patienter. En undervisningsvecka under termin ett till fyra är förlagd till vårdcentral eller sjukhus i Västra Götalandsregionen.

Tillsammans med en handledare får du följa verksamheten på nära håll. Krav gällande klädsel och hygien följer sjukvårdens direktiv. Undervisningen på läkarprogrammet sker i form av föreläsningar, student­aktiverande pedagogik med fallövningar, laborationer, grupparbeten, seminarier och litteraturuppgifter. Från termin fem genomförs så kallad klinisk placering där undervisningen sker i form av praktiskt arbete under handledning av läkare. Det ger dig möjlighet att tillämpa och fördjupa dina teoretiska kunskaper.

De flesta kurser examineras med en skriftlig eller muntlig tentamen. I vissa fall får du genom praktisk tentamen visa att du lärt dig ett visst moment.

Forskning

Om du som läser läkarprogrammet vill forska finns det goda förutsättningar. Utbildningen ger en bred bas för forskning inom det medicinska området. För att stimulera studenternas intresse för forskning har Sahlgrenska akademin inrättat ett amanuensprogram.

 

Läkarprogrammet omfattar 330 högskolepoäng och leder till läkarexamen. Efter fullgjord allmäntjänstgöring (AT) ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.

Förkunskapskrav och anmälan

Ansökan

Varje termin antas 132 studenter till programmet.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen.

Ansökan till senare del av program
Du som har påbörjat läkarstudier vid annat lärosäte kan ansöka till senare till av programmet (studieortsbyte).

Mer information

Ansökningsblankett senare del

Förkortad läkarutbildning efter avlagd doktorsexamen
Du som har avlagt doktorsexamen i medicin och önskar fortsätta studierna till läkarexamen kan söka kursen Biomedicin för disputerade (40 hp).

Information om kursen och hur du ansöker

Studievägledning

Christer Ek och Pia Gejervall

Telefon: 031-786 3034
Mån - tors kl 13-14
Drop-in: mån och ons kl 14-15

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Programadministration

För generella frågor kontakta programadministratören.

 Läkarprogrammet

Telefon: 031-786 3035
Telefontid: mån och ons kl 10-12

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Läkarprogrammet

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sahlgrenska.gu.se/utbildning/kurser-program/program/lakarprogrammet/
Utskriftsdatum: 2020-08-06