Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fysioterapeutprogrammet

Fysioterapi som profession baseras på akademisk utbildning, specifik kunskap om människan och ett självständigt yrkesansvar. En fysioterapeut arbetar med förebyggande, behandlande och rehabiliterande åtgärder inom olika områden i såväl offentlig som privat verksamhet. Fysioterapi syftar till att främja hälsa med och genom rörelse.

Svensk fysioterapi är på många områden världsledande och ger därför även stora möjligheter att arbeta internationellt. Tre års heltidsstudier leder till en yrkesexamen och en kandidatexamen i fysioterapi. Vidareutbildning ger möjlighet till master- och doktorsexamen.

Upplägg och innehåll

Fysioterapeutprogrammet omfattar 180 högskolepoäng organiseras i kurser, med successiv fördjupning av teoretisk och praktisk kunskap, förmåga till självständighet, analys och kritiskt tänkande.

I början av utbildningen lär sig studenterna hur människokroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Studierna är då fokuserade på anatomi, fysiologi och psykologi. Grundläggande teorier och begrepp inom ämnet fysioterapi ingår.

Programmets andra och tredje år innebär en breddning och fördjupning inom ämnet fysioterapi. Studenterna lär sig identifiera, analysera, bedöma och utföra rehabiliterande och förebyggande insatser för människor med olika funktionsnedsättningar. Undervisningen omfattar olika medicinska ämnen, till exempel rehabiliteringsmedicin, ortopedi och neurologi. Grundläggande teorier inom exempelvis etik och kommunikation integreras med huvudämnet fysioterapi.

Under utbildningens andra år gör studenterna sin första handledda verksamhetsförlagda utbildningsperiod inom slutenvård och kommunvård. Senare under utbildningen ingår även verksamhetsförlagd utbildning inom rehabilitering och öppenvård. I en klinisk utbildningsmiljö får studenterna öva i att arbeta i team med blivande sjuksköterskor, arbetsterapeuter, och dietister.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete i fysioterapi. Efter examen ansöker studenten om legitimation hos Socialstyrelsen.

Teori och praktik

Undervisningsformerna på fysioterapeutprogrammet baseras på självstyrt lärande. Studenterna betraktas som aktivt kunskapssökande och förändringsbenägna, med ett medvetet och kritiskt värderande förhållningssätt till kunskap.

Några av de undervisningsformer som används är interaktiv undervisning med föreläsningar, seminarier, gruppuppgifter, workshops och verksamhetsförlagd utbildning. Examination sker skriftligt och/eller muntligt och praktiskt.

Utbildningen innehåller totalt 22 veckors verksamhetsförlagd utbildning inom olika verksamheter i Västra Götalandsregionen.

Fysioterapeutprogrammet omfattar 180 högskolepoäng och ger yrkesexamen som fysioterapeut. Socialstyrelsen utfärdar legitimation efter slutförd utbildning.

Förkunskapskrav och anmälan

Programöversikt

Utbildningsplan

Ansökan

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen.

Studievägledning

Therése Johansson

Telefon: 031-786 3653
Måndag - torsdag kl 13-14
Drop-in: tisdag kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sahlgrenska.gu.se/utbildning/kurser-program/program/fysioterapeut/
Utskriftsdatum: 2020-07-13