Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dietiststudenter berättar

My Green, 24, läser fjärde terminen på dietistprogrammet. Valet var enkelt när det var dags, hon hade funderat på det sedan början av gymnasietiden. Hennes intresse för hur kost och vanor kan förändra livskvalitén hade funnits sedan länge och hon ville ha ett arbete där hon fick jobba med människor.

- Jag såg fram emot att lära mig hur olika kostvanor inverkar på kroppen men också hur man bemöter och hjälper människor. Det bästa med utbildningen är att teoretiska och praktiska moment varvas och praktiken då vi får se hur arbetet som dietist verkligen går till. Studietakten är blandad. Vissa kurser är lugnare, andra har ett väldigt högt tempo med mycket som ska tas in.

My ser ljust på framtiden, dietistens jobb är viktigt och behövs på många instanser i samhället.

- Jag får jobba med någonting jag tycker är intressant, givande och viktigt. Samtidigt är det utvecklande. Man vet aldrig hur nästa dag kommer att se ut.

Mikael Semaan, 23, läser sjätte terminen på dietistprogrammet. Han hade inte speciellt höga förväntningar inför starten av programmet eftersom han hade väldigt dålig koll på vad en dietist sysslar med. Men han var mycket intresserad av mat, träning och naturvetenskapliga ämnen. Redan från första terminen kände han att han hade valt rätt.

- Jag gillar att jag får en fördjupad kunskap om hur människan fungerar, fysiologiskt men också psykologiskt – och att vi kopplar det till nutrition för att förstå hur kroppen påverkas.

Han lyfter fram evenemanget Kostbollen, som samlar dietist- och kostvetarstuderande i Uppsala, Umeå och Göteborg. Mikael tycker att detta är något av det bästa under utbildningen, utöver studierna. Han ser det som en utmärkt möjlighet att skapa värdefulla kontaktnät inför framtiden.

- Just nu känner jag mig förväntansfull inför framtiden. Är man lite driven tror jag man kan komma långt. Dietistyrket är en relativt ny och, för många, okänd profession än så länge. Men jag tror att det är på väg att ändras. Min förhoppning är att kunna börja arbeta på ett sjukhus, för att komma in i den kliniska dietistrollen med utbildningen i färskt minne. Det känns som en bra start. Sen kan jag inrikta mig på det jag vill och kanske starta eget.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?