Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dietistprogrammet

Vad och hur mycket vi ska äta för att må bra beror på en rad olika faktorer. Motionsvanor, om vi har någon sjukdom eller var i livet vi befinner oss påverkar vår optimala mathållning. Dietisten är expert på att hitta balansen av mat och aktivitet utifrån var och ens individuella behov.

Tre års heltidsstudier på dietistprogrammet leder till en akademisk yrkesexamen och legitimation som dietist.

Vem ska äta vad och hur mycket?

Dietister arbetar med människor i alla åldrar, både förebyggande och efter att någon blivit sjuk. Många dietister arbetar inom hälso- och sjukvården. Det är vanligt att dietisten ingår i en arbetsgrupp med till exempel läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Det är dietisten som genomför kostbehandling för patienter som av olika anledningar måste lägga om sin kost på grund av någon sjukdom. Det kan vara en cancersjuk patient som behöver extra energirik kost, eller en diabetespatient som behöver hjälp att lägga om livsstilen genom att äta energisnålare och motionera mer.

Dietister kan också arbeta med förebyggande hälsovård i till exempel en kommun eller på en vårdcentral. Dietistens uppgift kan då vara att undervisa och informera i kost- och näringsfrågor. Detta kan ske i samarbete med skola, hem tjänst eller serviceboende. Vissa dietister får jobb inom läkemedels- och livsmedelsindustrin och en del arbetar med förebyggande hälsovård inom idrottsrörelsen.

Teori och praktik

Utbildningens huvudämne är klinisk nutrition. Det är kunskapen om mat och näringsämnen och dess funktion i kroppen. Ämnet är tvärvetenskapligt och omfattar även ämnen som biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och sjukdomslära. Ett av de viktigaste redskapen för en dietist är samtalsmetodik och förmåga att ge och ta emot information. Därför ingår beteendevetenskap med kommunikation, didaktik, psykologi och samtalsmetodik i utbildningen.

Under utbildningens första år läggs kunskapsgrunden med baskunskaper i kemi, fysiologi och näringslära. Under det andra året är det den friska människan och prevention som står i
centrum, det tredje året den sjuka människan.

En stor del av undervisningen på dietistprogrammet är föreläsningar. Men lika viktiga är laborationer, fältstudier, seminarier, gruppövningar och självstudier. En central del av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen då studenterna under handledning av yrkesverksamma dietister träffar patienter.

Forskning

Klinisk nutrition, ämnesomsättning och energiomsättning är exempel på områden som dietister kan forska inom. Det fjärde året på utbildningen är forskningsförberedande, och de som väljer att gå det kan efter examen söka till forskarutbildningen.
 

Efter tre års utbildning utfärdar Socialstyrelsen efter ansökan legitimation. Dietistprogrammet omfattar 180 högskolepoäng, eller 240 högskolepoäng för dem som väljer att ta en magisterexamen.

Förkunskapskrav och anmälan

Programöversikt

Utbildningsplan

Ansökan

37 studenter antas varje hösttermin till dietistprogrammet.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen.

Studievägledning

Fereshteh Erfan

Telefon: 031-786 3598
måndag - torsdag kl 13-14
Drop in: tisdagar kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök enligt överenskommelse via telefon eller e-post.

Programadministration

Programansvarig
Sofia Klingberg
Tel: 031-786 3283

Studierektor
Kristina Franzén
Tel: 031-786 3637

Programadministratör
Helena Paulsson
Tel: 031-786 3721

Besöksadress: Medicinaregatan 13, plan 3
Postadress: Box 459, 405 30 Göteborg

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?