Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Audionomprogrammet

Audionomen är expert på hörselns och kommunikationens betydelse i ett socialt samspel. Arbetet innebär att hitta lösningar på hörselproblem utifrån var och ens individuella behov. Tre års heltidsstudier leder till audionomexamen. Studier därefter leder till magister-/masterexamen i audiologi och även vidare möjlighet att söka forskarutbildning.

Läran om hörseln

I takt med att befolkningen blir allt äldre får allt fler människor besvär med hörseln. Man beräknar idag att mer än en miljon har hörselnedsättning i Sverige. Även yngre personer drabbas på grund av buller på arbetsplatsen eller under fritiden. Man tror att hörselproblemen kommer att fortsätta öka och bli en av de vanligaste funktionsnedsättningarna inom tjugo år. Inom audiologin är därför folkhälsoarbete viktigt, ett arbete som kräver kunskap om förebyggande insatser inom teknik, akustik och akustiska miljöer. Som audionom kan du arbeta inom både offentlig och privat verksamhet. Audionomen genomför självständigt audiologiska utredningar och bedömningar av hörselnedsättningar. Ofta ingår audionomen i ett arbetsteam med andra yrkesgrupper, som läkare, pedagoger, psykologer och tekniker. Inom habilitering och rehabilitering arbetar audionomen bland annat med utprovning av hörapparater och olika hörselhjälpmedel. Audionomen tränar även hörtaktik och kommunikationsstrategier med sina patienter, vilket kan innebära att patienten får lära sig hantera olika situationer för att höra så bra som möjligt. Träningen sker såväl enskilt som i grupp. Ett terapeutiskt och pedagogiskt förhållningssätt är viktiga delar i arbetet som audionom. Utbildningens huvudämne, audiologi, är läran om hörseln och innefattar bland annat diagnostik och rehabilitering. Ämnet är tvärvetenskapligt och omfattar också ämnen som lingvistik, medicin, psykologi och teknik.

Teori och praktik

Undervisningsformerna varierar med hänsyn till olika sätt att lära, vilket innebär en blandning av föreläsningar, seminarier, praktik och självstudier. Studentaktiverande pedagogik utgör ett stort inslag inom undervisningen. Vissa moment i utbildningen är nätbaserade. Den verksamhetsförlagda utbildningen är spridd över terminerna och sker inom Habilitering & Hälsa samt Hörsel- och dövverksam-heten eller hos andra vårdgivare eller resurscentra främst i Västra Götalandsregionen. Redan under den första terminen får studenterna besöka flera arbetsplatser. Audionomprogrammet omfattar 180 högskolepoäng. Efter tre års avklarade studier ansöks om legitimation hos Socialstyrelsen. För dem som läser även påbyggnadsåret och väljer att ta en magisterexamen omfattar det en audiologiutbildning på 240 högskolepoäng.

Utbildningsklinik

Programmet har en utbildningsklinik med patientmottagning där audionomstudenterna kan ta emot för att göra både audiologisk diagnostik och hörselrehabilitering. Laboratoriet är fullt utrustat vilket innebär att även forskningsverksamhet kan bedrivas där. Verksamheten har organiserats i nära samverkan med Hörselverksamheten, Västra Götalandsregionen.

Studier utomlands

Utbildningen är internationellt anpassad och förbereder för arbete i internationella och mångkulturella miljöer. Det finns möjligheter att läsa delar av utbildningen vid någon av de högskolor och universitet som Sahlgrenska akademin samarbetar med över hela världen. Läs mer om utlandsstudier här.

 

Audionomprogrammet omfattar 180 högskolepoäng, eller 240 högskolepoäng för dem som väljer att ta en magisterexamen. Efter tre års utbildning utfärdar Socialstyrelsen efter ansökan legitimation.

Förkunskapskrav och anmälan      

Programinformation

Utbildningsplan

Ansökan

Varje hösttermin antas 25 studenter till programmet.

Anmälan sker via www.antagning.se.

Sista ansökningsdag är den 15 april.

Studievägledning

Malin Eskesjö Hansson

Telefon: 031-786 6253
Telefontid: måndag kl 12-13
Drop-in: måndag kl 14-15

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via e-post.

Audionomprogrammet

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2019-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?