Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetsmarknad för legitimerade apotekare

Läkemedelsindustri

Många apotekare arbetar inom läkemedelsindustrin, till viss del inom forskning & utveckling men även inom andra sektorer som: kvalitetssäkring, regulatoriskt arbete i samband med godkännandet av nya läkemedel, ta fram och förmedla patient- och förskrivarinformation om läkemedel. En stor andel apotekare arbetar med kliniska prövningar, där apotekaren ofta blir en ”spindel i nätet” som kan diskutera kliniska frågeställningar med läkare och sjuksköterskor men även mer kemi-inriktade frågor med kemister och biokemister.
• Multinationella företag
• Småforskningsföretag (Clinical research organizations - CRO)
• Läkemedelsindustriföreningen

Forskning

Apotekarutbildningen har en stark ställning inom forskningsområdet och många apotekare går vidare till forskarstudier eller tjänster inom forskande företag och myndigheter. Både prekliniskt-och kliniskt inriktad forskning, allt från utveckling av nya läkemedelssubstanser till att utvärdera läkemedelsanvändningen i samhället.
• Inom universitet/högskola
• Inom läkemedelsindustri
• Inom myndigheter

Myndigheter

I och med att fler läkemedel utvecklas blir valet av läkemedel allt mer komplext. Idag arbetar många apotekare med att fram rekommendationer och riktlinjer för läkemedelsanvändning, granska ansökningar om godkännande av nya läkemedel och hälsoekonomisk analys av befintliga läkemedel.
• Läkemedelsverket
• Socialstyrelsen
• Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Hälso-& sjukvård

Inom vårdsektorn kan apotekare informera vårdpersonal, läkare eller patienter om läkemedel, hålla läkemedelsutbildning, göra läkemedelsgenomgångar, granska och förbättra läkemedelshantering, samt arbeta med att ta fram rekommendationer för läkemedelanvändning.
• På apotek
• Inom primärvården
• På sjukhus/avdelning
 

Mer information

Apotekaren kan alltså arbeta inom alla områden som hanterar läkemedel och läkemedelsutveckling. En god kunskapsbas i biomedicin, kemi, kvalitetstänkande och tillverkning bör även kunna nyttjas inom andra områden, såsom kosmetikaföretag, färgtillverkare, kemikalietillverkare och myndigheter som hanterar kemikalielagstiftning.

Arbetsmarknad & lön

En klar majoritet av apotekarna är idag anställda och i och med omregleringen av apoteksmarknaden (våren 2009) ökade möjligheterna för egenföretagande, både att starta apotek och att driva konsultverksamhet.
Alumnenkät, examinerade från programmet
HSV:s årliga rapport
AMS rapport

Fackförbund och andra föreningar

Sveriges Farmacevtförbund
Farmaciförbundet
Apotekarsällskapet är apotekarnas yrkesorganisation.
Apotekarsocieteten är en förening för alla som är läkemedelsintresserade.
Sahlgrenska akademins studentkår är apotekarnas studentkår.

Internationella utbyten/utlandsstudier

Apotekarstudenter har möjlighet att läsa någon del av programmet utomlands. Läs mer på
Sahlgrenska akademins sidor för utlandsstudier

Närliggande utbildningar

Receptarieprogrammet är en kortare utbildning (3år) som också leder till en legitimation och möjlighet att arbeta på apotek, men receptarierna arbetar i lägre grad inom forskningen och har sämre möjligheter att arbeta som farmaceuter internationellt.
Läkarprogrammet och apotekarprogrammet har vissa ämnen gemensamt men läkarprogrammets fokus ligger i första hand på att diagnostisera sjukdomar medan apotekarna har mer fokus på att förbättra läkemedelsbehandlingen.
Utbildningar i läkemedelkemi eller biovetenskap finns på flera lärosäten i landet. Dessa ger inte någon legitimation, vilket krävs vid arbete på apotek.
 

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2012-12-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?