Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Apotekarprogrammet

Det är apotekaren som är läkemedelsexperten på apoteket, i läkemedelsindustrin och inom forskningen.

Farmaci handlar om allt ifrån hur läkemedel påverkar oss på cellnivå till utveckling av nya läkemedel. Farmaceuten är en viktig länk från läkare och kemister till allmänheten.

Både receptarier och apotekare är farmaceuter, men apotekaren har en längre utbildning. Fem års heltidsstudier leder fram till apotekarexamen.

Expert på läkemedel

Många av dem som utbildas till apotekare kommer så småningom att arbeta inom läkemedels­industrin eller på apotek. På apoteket är cheferna ofta utbildade apotekare och det är vanligt att de har en arbetsledande roll även inom läkemedelsindustrin. En del apotekare arbetar mycket med läke­medelsinformation, både till allmänheten och till personalen inom hälso- och sjukvården. Kommunikationen är både muntlig och skriftlig. Allt fler landsting anställer apotekare där de till exempel arbetar på klinik, ger information till personal och medverkar i läkemedelskommittéer.

Vid sjukhusen är det vanligt att apotekare ansvarar för hantering och beredning av läkemedel, och även inom tandvården kan apotekare informera om läke­medel. Farmaceuternas specialistkompetens kan också efterfrågas av företag i livsmedelsbran­schen som i allt större utsträckning producerar mat som ska förbättra konsumenternas hälsa.

Många av de anställda vid Läkemedelsverket är apotekare. Det är den statliga myndighet som ansvarar för kontroll av läkemedel, naturläke­medel och medicintekniska produkter. Det finns också apotekare som forskar kring läkemedels­frågor vid universitet och industrier. Läs mer om arbetsmarknaden för apotekare.

Teori och praktik

Praktiska laborationer är viktiga på apotekarprogrammet, men mycket av undervisningen är också föreläsningar och grupparbeten. Studenterna läser bland annat kemi, cellbiologi, farmakologi och farmaci.

Utbildningen omfattar biomedicinskt inriktade ämnen som läran om kroppens funktioner, sjukdoms­lära och läkemedelsbehandling av sjukdomar.

Det finns också möjlighet att fördjupa sig inom traditionella farmaceutiska ämnesområden som läkemedelsutformning och experimentell medicinsk forskning.

En stor del av kurslitteraturen är på engelska. De flesta kurser examineras med en skriftlig eller muntlig tentamen. Utbildningen omfattar sex månaders praktik på apotek. Med en månads praktik under termin 5 erhålls en tidig yrkeskontakt, resterande praktik genomförs under programmets sista termin.

Studier utomlands

För dem som är intresserade av att studera utomlands finns goda möjligheter att göra det. Göteborgs universitet har samarbete med flera partneruniversitet runt om i världen.

Kurser på programmet kan bytas mot motsvarande kurser på partneruniversiteten och sedan tillgodoräknas i utbildningen hemma. Ungefär en tredjedel av studenterna på apotekarprogrammet förlägger sitt examensarbete på termin nio utomlands. Läs mer om studier utomlands.

Forskning

Många som läser på apotekarprogrammet vill forska. Utbildningen ger en bred bas för forskning inom det farmaceutiska området. Under sommaren är det ganska vanligt att studenter hjälper forskare vid universitet. Efter examen får studenterna behörighet till forskarutbildning, och som legitimerad apotekare finns möjlighet att arbeta i alla EU-länder.
 

Apotekarprogrammet omfattar 300 högskolepoäng och ger yrkesexamen som apotekare. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.

Förkunskapskrav och anmälan

Programinformation

Utbildningsplan

Programöversikt

Ansökan

Varje hösttermin antas 85 studenter till programmet.

Anmälan görs via www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen.

Ansökan till senare del av programmet

Information om ansökan

Blankett

Vad jobbar du med som apotekare? 

Hur är det att plugga till apotekare?

Träffa Maria Antonsson som läser på apotekarprogrammet.

Studievägledning

 Malin Eskesjö Hansson

Telefon: 031-786 6253
Måndag kl 12-13
Drop-in: måndag kl 14-15

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Programadministration

För ytterligare information om apotekarprogrammet, kontakta:

Anita Ternberg

Telefon: 031-786 6179

Besöksadress: Medicinaregatan 13, vån 4 - slå 'B6179' på porttelefonen

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mers

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2018-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?