Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i global hälsa

Masterprogrammet i global hälsa har ett tvärvetenskapligt perspektiv på global utveckling och hälsa. Under utbildningen kommer du som student utveckla en rad kompetenser som är nödvändiga för att främja en jämlik och rättvis global hälsa. Efter avslutade studier kommer du kunna analysera och problematisera de ökade klyftorna inom hälsa, genomföra åtgärder samt bidra till en mer hållbar framtid. Programmet har internationell antagning och ges i sin helhet på engelska.

Om programmet

Förhållandet mellan global och lokal hälsa är komplicerat eftersom det påverkas av en mängd sociala och biomedicinska faktorer. Dynamiken mellan dessa faktorer måste beaktas samtidigt för att beslutsfattare, studenter och forskare ska förstå deras komplexa samspel. Analysen måste innefatta begrepp som hållbar utveckling, mänskliga rättigheter samt maktstrukturer relaterade till ålder, kön, etnicitet och socioekonomiska grupper.

Undervisningen fokuserar på hållbar utveckling, mänskliga rättigheter samt maktstrukturer relaterade till ålder, kön, etnicitet och socioekonomiska grupper. Vår utbildning utgår från forskning i den absoluta framkanten och vi uppmuntrar dig att tänka kritiskt och arbeta självständigt när du använder dessa begrepp i ditt lärande.

En tvärvetenskaplig utbildning med fokus på samarbete

För att du ska få ett brett perspektiv och de verktyg som behövs för att hantera komplexa globala hälsoutmaningar, integrerar programmet teorier och metoder från fyra fakulteter och fem institutioner:

 • Institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin
 • Institutionen för socialt arbete vid Samhällsvetenskapliga fakulteten
 • Institutionen för ekonomi vid Handelshögskolan
 • Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Humanistiska fakulteten
 • Institutionen för globala studier vid Samhällsvetenskapliga fakulteten
   

Kurserna fokuserar på stora globala hälsoutmaningar och deras styrning ur flera perspektiv: biomedicin, folkhälsa, internationella relationer, utvecklingsekonomi, socialt arbete och antropologi.

Betoning på hållbarhet

Under utbildningen kommer du öka din kunskap om den globala sjukdomsbördan, globaliseringen av hälso-och sjukvården samt olika globala insatser för att minska ojämlikheter i hälsa. Du kommer också få praktiska färdigheter och verktyg som behövs för att kartlägga, analysera och ta fram åtgärder för att lösa komplexa globala hälsoproblem.

Både FN: s globala mål för hållbar utveckling och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter, inklusive deras betydelser i olika sammanhang, spelar en viktig roll i våra kurser. Vi diskuterar också teman som global hälsostyrning och global hälsoekonomi i relation till dessa mål.

Blandning av teori och praktik

För att du ska känna dig väl förberedd inför examensarbetet där du självständigt ska samla in och analysera data, ingår det ett antal workshops i undervisningen. Där får du möjlighet att omvandla dina teoretiska kunskaper till praktik.

Programmet bygger på ett problematiserande förhållningssätt till ämnet, och ger teoretiska och praktiska färdigheter för att kunna arbeta i en politisk-ekonomisk verklighet där målet är att utrota absolut fattigdom och uppnå en högre grad av jämlik hälsa.

Programmets första år ger en teoretisk grund att stå på och andra året erbjuder möjligheter att kombinera teori och praktik genom bland annat en fältkurs i hälsofrämjande, valbar praktik samt självständigt examensarbete.

Vem ska söka programmet?

Är du intresserad av sociala, ekonomiska och hälsorelaterade fattigdomsfrågor och mänskliga rättigheter? Vill du få praktiska färdigheter och verktyg för att kunna kartlägga, analysera och skapa åtgärder för att lösa komplexa globala hälsoproblem? Om du vill arbeta med att främja befolkningshälsa och minska ojämlikheter i hälsa, då ska du söka till Masterprogrammet i Global Hälsa.

Programmets struktur och innehåll

Första året består av fyra kärnkurser som behandlar den globala sjukdomsbördan, globalisering av sjukvården, forskningsmetoder, hälsoekonomi och interventioner:

 • Globala utmaningar i ett interdisciplinärt sammanhang
 • Kvantitativa och kvalitativa metoder
 • Att styra och leda folkhälsa och hälso- och sjukvård i ett globalt perspektiv
 • Global hälsoekonomi
   

Under den tredje terminen får du möjlighet att kombinera teori och praktik samt fördjupa din metodträning genom de, rekommenderade kurserna:

 • Att förebygga och främja en god hälsoutveckling i utsatta grupper; strategier och metoder
 • Socialepidemiologi och biostatistik
   

Du kan också välja andra specialkurser som är kopplade till dina intressen och mål. Antingen utomlands på våra samarbetsuniversitet eller på Göteborgs Universitet, till exempel den valbara praktikkursen som också ger möjlighet till praktik utomlands.

Den fjärde terminen ägnas åt din masteruppsats. Vi uppmuntrar dig att samarbeta med en forskargrupp eller en global hälso- och sjukvårdsorganisation. Du kommer under utbildningen att få hjälp med att förbereda och planera ditt arbete.

Efter studierna

Efter avklarat program utfärdas, på begäran av studenten, ett examensbevis med benämningen Medicine masterexamen i huvudområdet Global Hälsa (Master of Medical Science with a major in Global Health).

Om du vill arbeta med global hälsa så finns det ett stort urval av organisationer som verkar för att främja folkhälsa, till exempel lokala och regionala folkhälsoenheter och myndigheter, FN-organ och icke-statliga organisationer. Du kan bland annat arbeta med insamling och analys av befolkningsdata relaterat till sjukdomar och hälsomönster, skapa offentliga policyer för att främja en hälsosam livsstil, implementera mänskliga rättigheter och förbättra tillgången till hälso-och sjukvård samt andra samhällstjänster till utsatta grupper.

Studieavgifter

För svenska och utländska studenter med medborgarskap i ett EU-land utgår inga studieavgifter. För studenter utanför EU-området uppgår avgiften till 134 700 SEK per akademiskt år.

Studerande från partneruniversitet, där formella avtal finns undertecknade, undantas från kursavgifter. Studerande från länder utanför EU kommer att kunna söka stipendium. Urval sker i konkurrens med övriga sökanden.

Förkunskapskrav och anmälan 

We like Health Sciences - Just like you

Fokus på fokusgrupper i Västafrika

Victoria Jerwanska åkte till Västafrika, närmare bestämt Sierra Leone för att samla material till sin masteruppsats i Global hälsa. Läs reportaget därifrån.

Ansökan

Antagning sker varje hösttermin.

Anmälan sker via antagning.se senast 15 april om du har svensk kandidatexamen.

Ansökan sker via universityadmission.se senast 15 januari om du har en internationell kandidatexamen.

Studievägledning

 Therése Johansson

Telefon: 031-786 3653
Telefontid: mån - tors kl 13-14
Drop-in: tis kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Studentportalen

Information om programmets schema, kursplan, kurslitteratur med mera.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2020-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?