Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kompletterande utbildning för sjuksköterskor från land utanför EU

Vårterminen 2020 startar en ny kompletterande utbildning för sjuksköterskor med examen från länder utanför EU/EES och Schweiz. Utbildningen vänder sig till dig som har en sjuksköterskeexamen från ett land utanför EU/EES/Schweiz och som vill komplettera för att kunna ansöka om svensk sjuksköterskelegitimation.

Utbildningen sträcker sig över tre terminer, vilket motsvarar 90 högskolepoäng (hp). Den första terminen består av en fördjupad kurs i svenska med inriktning mot omvårdnad. Därefter följer två terminer med teoretisk och praktisk utbildning. Syftet med utbildningen är att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet skapa förutsättningar och möjligheter att utveckla kunskaper, färdigheter och förmågor för att efter slutförd och godkänd utbildning ska kunna utöva sjuksköterskeyrket i Sverige och ansöka om svensk sjuksköterskelegitimation hos Socialstyrelsen som beslutar om legitimationsvillkor.

Inplaceringstest

Innan utbildningen påbörjas genomgår alla antagna ett test i svenska. Testet genomförs i Göteborg och liknar det s.k. Tisus-testet till utformning. Du som genom testet uppvisar att du har kunskaper motsvarande denna nivå kommer att ges möjlighet att ansöka om tillgodoräknande av den första terminen och kan i så fall påbörja Kompletteringsutbildningen på höstterminen 2020. Du kommer därmed att få en kortare utbildningstid (två terminer).

Behörighet

Avslutad eftergymnasial sjuksköterskeutbildning från land utanför EU/EES samt Schweiz, av Socialstyrelsen utfärdat beslut om utredning i form av kunskapsprov för sjuksköterskor. Godkända kunskaper i svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget godkänd/E.

Möjlighet att bli antagen via reell kompetens/validering finns. Läs mer om detta längre ner på sidan.

Urval

I det fall antalet sökande är fler än antalet utbildningsplatser tillämpas ett alternativt urval i två steg.

Steg I: Samlad bedömning av tidigare studie- och yrkeserfarenhet
Steg II: Intervju

De sökande med högst rankade meriter kallas till intervju.

Ansökningsperiod

15 september - 15 oktober 2020 via Antagning.se

Kursstart

Januari 2021

Kurspaketets kod

V1KOM

Kurspaketets syfte, mål, innehåll och upplägg.

Anmälan

Du anmäler dig till Kompletterande utbildning för sjuksköterskor på Antagning.se. Senast den 18 oktober 2020 ska du även bifoga följande dokument:

  • Meritförteckning
    Följ instruktionerna i meritförteckningen om vilka dokument du ska ladda upp och hur, meritförteckning
  • Sjuksköterskeexamen (från länder utanför EU/EES/Schweiz)
  • Av Socialstyrelsen utfärdat beslut (bifall) om kunskapsprov
  • Betyg i Svenska B eller Svenska 3 med lägsta betyget godkänd/E.


Om du vill skicka dokumenten per post så ska de skickas till:

Antagningsservice
R 312
106 53 Stockholm

För mer information om detta, var god se: Antagning.se

Kom ihåg att inte skicka in meritförteckningen innan du anmält dig. Tänk även på att prioritera dina alternativ så att det alternativ du helst vill läsa placeras övers i din anmälan, eftersom du endast kan antas till en utbildning.

Sista dag för att styrka avgiftsfrihet (anmälnings- och studieavgift för sökande från länder utanför EU/EES) är den 18 oktober 2020. För information om anmälnings- och studieavgifter, se Antagning.se.

Mer information om respektive studieorts utbildningsalternativ finns på lärosätenas hemsidor. Karolinska Institutet

Bedömning av reell kompetens/validering

Om du saknar formell behörighet (se behörighetskrav), men anser att du på grund av andra meriter uppfyller behörighets-/förkunskapskraven, till exempel genom andra former av utbildning eller yrkeslivserfarenhet, har du möjlighet att ansöka om reell kompetens/validering.

Ansökan om prövning av reell kompetens görs i samband med anmälan på Antagning.se, senast sista kompletteringsdag. Gör du en sen anmälan ska du skicka in din ansökan i samband med din anmälan.

För mer information och blankett se: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag/Ansok-om-provning-av-reell-kompetens-sa-har/

Läs informationen noga. För att vi ska kunna värdera din ansökan är det viktigt att vi får så mycket information som möjligt om din kompetens och tidigare studie- och yrkeserfarenhet både från annat land och från Sverige. Du kanske är utbildad specialistsjuksköterska från ett annat land men har fått avslag från Socialstyrelsen p g a att processen till att bli specialistsjuksköterska skiljer sig åt från det svenska systemet, och därför blivit obehörig till kompletteringsutbildningen. Du kanske är utbildad till sjuksköterska i annat land då utbildningen var på gymnasial eller delvis eftergymnasial nivå och därför fått avslag och blivit obehörig, men har arbetat som sjuksköterska i många år.

Oavsett hur just din situation ser ut så vill vi be dig att så tydligt som möjligt beskriva din utbildning och framför allt erfarenhet från yrket. Även arbetslivserfarenhet från svensk hälso- och sjukvård värderas. Vi vill alltså att du:

  1. Fyller i blanketten om bedömning av reell kompetens som finns på Antagning.se och bifogar den till din ansökan. Det går bra att ladda upp eller skicka in, följ anvisningarna på Antagning.se
  2. Att du skickar med ett personligt brev eller en utförlig CV som tydligt beskriver det du vill att vi ska ta ställning till. För att vi ska kunna göra en samlad bedömning är det viktigt att du skickar med så mycket relevant information som möjligt, om din utbildning (innehåll, omfattning/längd, nivå), om din yrkeserfarenhet som sjuksköterska/specialistsjuksköterska/barnmorska, om du har arbetat i svensk hälso- och sjukvård och vad du har haft för arbetsuppgifter. Du kanske även har gått kurser via arbetet eller på egen hand som är relevant för din ansökan, beskriv det också.
  3. Bifogar intyg, dokument som kan styrka ovanstående i den mån det är möjligt. Du kanske har betyg, kursintyg, arbetsbok, arbetsgivarintyg eller liknande. Om du inte har tillgång till dessa dokument så är det viktigt att du beskriver varför.

Observera att vi behöver all denna information senast sista kompletteringsdag (18 oktober 2020), för att hinna värdera din ansökan. Om du funderar på att ansöka om bedömning av reell kompetens/validering så vill vi uppmana dig att redan nu börja fundera över hur du tydligt kan beskriva din kompetens och tidigare studie- och yrkeserfarenhet både från annat land och från Sverige.

Om du har frågor om detta är du välkommen att kontakta Pernilla Hultberg på pernilla.hultberg@gu.se eller 031-786 3579.

Kompletteringsutbildning till sjuksköterska för dig som utbildat dig utomlands

Kontaktinformation

Gabi Oesterling

Telefon: 031-786 6057
Telefontid kl 13-14 måndag-torsdag.

Besöksadress: Arvid Wallgrens backe, hus 1
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Sidansvarig: Anette Nilsson|Sidan uppdaterades: 2020-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?