Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyttiggörande av forskning vid Sahlgrenska akademin

Flera forskare vid Sahlgrenska akademin har genom åren gett viktiga bidrag till samhällsutvecklingen genom kommersialisering av de rön deras forskning resulterat i.

Ett exempel är professor emeritus Per-Ingvar Brånemark, vars forskning ledde till titanimplantatet och tillkomsten av storföretaget Nobel Biocare. Ett annat exempel är Nobelpristagaren professor emeritus Arvid Carlsson som startade företaget Carlsson Research. I samverkan med AstraZeneca har forskningen vid akademin bidragit till storsäljande läkemedel som Losec och Seloken.

Gothia Forum - mötesplats och resurs för klinisk forskning

Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset utgör navet när läkemedelsindustri, sjukvård och högskola satsar på att göra Västra Götaland till den mest attraktiva regionen för klinisk forskning i Europa. Gothia Forum är en mötesplats och resurs för forskare och aktörer inom klinisk forskning såväl regionalt som nationellt och internationellt.

Gothia Forums verksamhet:

  • Stöd till effektiv klinisk forskning
  • Resurser till kvalitetsgranskning och verksamhetsstöd
  • Information om pågående klinisk forskning inom Västra Götaland
  • Strategisk utveckling
     

Läs mer om Gothia Forums på www.gothiaforum.com

Sahlgrenska Science Park gör forskningen kommersiell

Sahlgrenska Science Park har till uppgift att främja kommersialisering av biovetenskapliga innovationer för etablering och utveckling av affärsinriktade projekt och företag. Fokus är på medicinska tillämpningar. Bakom Sahlgrenska Science Park står Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin. Parken ligger på Medicinareberget i direkt anslutning till Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Forsknings- och innovationskontoret

Illustration forsknings- och innovationskontoret 

Vid Forsknings- och innovationskontoret hanteras frågor som rör forskningsfinansiering, innovationsutveckling och omvärldskontakter. Hit vänder sig såväl enskilda forskare som större forskningsprojekt och miljöer. Genom att arbeta strategiskt och integrerat med de olika specialistfunktionerna stöttar vi utvecklingen av kompletta akademiska miljöer. Innovationsrådgivare ger stöd till enskilda forskare eller forskargrupper
i att omsätta forskningsresultat till nya tjänster, produkter, processer eller modeller.”

GU Holding

GU Holding skapar nya jobb och tillväxt genom att finansiera och utveckla nya affärer och bolag baserade på forskningsresultat från Göteborgs universitet, inte minst från Sahlgrenska Akademin. GU Holding samarbetar med såväl enskilda forskare som forskningsmiljöer vid Sahlgrenska akademin.

I kommersialiseringsplattformar nyttiggörs forskningen med hjälp av GU Holding kommersiella erfarenhet och kompetens. Tillsammans med forskare och saminvesterare har GU Holding sedan 1995 utvecklat över 60 nya affärsidéer, som i över 45 aktiebolag sysselsätter 240 personer och omsätter 240 MSEK. Bolagen har sammanlagt attraherat över 620 MSEK i kapital. Flera av bolagen har avyttrats med vinst och två av bolagen är dessutom noterade. Portföljen består idag av omkring 50 portföljbolag och affärsprojekt.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?