Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Välbesökta konferensdagar i Göteborg

Under våren arrangerades för första gången två konferenser i Göteborg inom området sällsynta diagnoser. Temat den 28/2 var "Fördjupa dina kunskaper om sällsynta diagnoser" och den 12/4 "Vårdprocesser genom hela livet". Båda konferensdagarna blev mycket välbesökta med många nöjda deltagare. Medicinsk kunskap förmedlades tillsammans med personliga berättelser om hur det är att leva med en sällsynt sjukdom. Panelsamtalen om hur vården för personer med sällsynta diagnoser kan förbättras var också uppskattade.

Konferensdagarna arrangerades av Centrum för sällsynta diagnoser Väst i samarbete med Ågrenska och Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser. Deltagare var bland annat personal inom vård, omsorg, socialtjänst och försäkringskassan, samt politiker/beslutsfattare, intresseorganisationer och personer som själva har en ovanlig diagnos och deras närstående.  


Att flytta ihop ger synergieffekter


ORGANISATION: Ekonomiska samordningsvinster men också en önskan om en närmare samhörighet med den egna institutionen var viktiga komponenter när IOD bestämde sig för att bli ”sambo” med avdelningen för biomaterialvetenskap.

- Det finns många samordningsvinster med att dela lokaler. Dels att lokalkostnaderna minskar, men vi kan också samutnyttja administrativa tjänster. Men det som vi uppskattar mest är nog att vi fått fler kollegor. Och inte minst att vi nu finns i en mångkulturell och flerspråkig miljö, säger Lena Kolvik, avdelningschef för Informationscentrum för ovanliga diagnoser, IOD.
Läs mer om hur det gick och vad man vann på flytten.


Ovanliga diagnoser i topp på Socialstyrelsens webbplats

Socialstyrelsens webbNYHET: Intresset för ovanliga diagnoser är stort. Nyligen framtagen statistik visar att kunskapsdatabasen om ovanliga diagnoser ligger i den absoluta toppen när det gäller antal besökare på Socialstyrelsens webbplats. Tillsammans med området riktlinjer var ovanliga diagnoser det mest besökta området under 2016. Kunskapsdatabasens besökssiffror har stadigt ökat de senaste åren och uppgick förra året till 1 486 500.

Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid institutionen för kliniska vetenskaper ansvarar för att ta fram texterna i databasen, tillsammans med medicinska specialister runt om i landet. Den primära målgruppen är personal inom hälso- och sjukvården men informationen riktar sig även till personer med en ovanlig sjukdom och deras närstående.
– Vi är glada över att fler och fler hittar kunskapsdatabasen och uppenbarligen är nöjda med våra texter, säger Lena Kolvik, chef för Informationscentrum. 
Till Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser


Nytt avtal mellan Göteborgs universitet och Socialstyrelsen

NYHET:Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid Sahlgrenska akademin har fått förnyat förtroende som nationellt centrum för information om ovanliga sjukdomar. Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet som har pågått sedan 2002 är nu förlängt till och med 2019. Läs hela pressmeddelandet


Akademiliv's podcast med Anders Fasth, expert på ovanliga diagnoser och ordförande i IOD's Expertgrupp

"Vi träffar Anders Fasth, professor och expert på sällsynta sjukdomar. Det finns sjukdomar som kanske bara drabbar en enda person i Sverige, och som alltid hamnar i skuggan av de stora folksjukdomarna i vården, på läkarutbildningen och i forskningen. Samtidigt kan behandlingar för folksjukdomarna komma från kunskap från just de sällsynta sjukdomarna.

Det finns kanske mellan 5-8000 sjukdomar och bara några få personer i Sverige har varje sjukdom. Hur är det att leva med en sjukdom som ingen annan har? Och som kanske inte går att bota? Hör hela inslaget här


 En växande databas för ovanliga diagnoser


Nu finns det över 300 diagnoser beskrivna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga sjukdomar. För produktionen står Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid institutionen för kliniska vetenskaper.
Läs mer i Akademiliv

 

 
Bild: Anders Fasth, ordförande i IOD:s expertgrupp, och  Lena Kolvik, chef på IOD.


 

Kort sammanfattning heterotaxisyndromet

Kort sammanfattning GM2-gangliosidos

Kort sammanfattning Fanconis anemi

Kort sammanfattning Danons sjukdom

Sidansvarig: Stina Björkerud|Sidan uppdaterades: 2019-05-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?