Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ett nationellt centrum för information om ovanliga diagnoser

Informationscentrum för ovanliga diagnoser (IOD) är en nationell resurs för alla som söker information om ovanliga sjukdomar. På uppdrag av Socialstyrelsen ansvarar vi för produktion och uppdatering av Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser.

I databasen finns för närvarande cirka 320 informationstexter om olika sjukdomar och tillstånd. Texterna uppdateras regelbundet och nya diagnostexter tillkommer kontinuerligt. Databasen är mycket välbesökt och kan användas av alla, såväl personal inom vård, omsorg och socialtjänst, som av personer som själva har en ovanlig sjukdom och deras närstående.

Utförligt och kvaltetssäkrat
Texterna om diagnoserna produceras i samarbete med ledande medicinska specialister och i samverkan med intresseorganisationer för brukare. Varje diagnostext innefattar förekomst, orsak, ärftlighet, symtom, diagnostik, behandling, resurser, intresseorganisationer, forskning och referenslitteratur. Det finns också en kort sammanfattning som kan laddas ned.

Förutom att producera diagnostexter svarar Informationscentrum även på frågor om innehållet i databasen och ger råd om vart man kan vända sig för mer information.

Ovanliga diagnoser
Ovanliga sjukdomar är i stor utsträckning också okända sjukdomar. Behovet av kunskap är därför stort. De svenska kriterierna för att en diagnos ska betecknas som ovanlig är att sjukdomen finns hos högst 100 personer per miljon invånare och leder till funktionsnedsättning. Hit hör en mängd olika sjukdomar och även om varje diagnos är sällsynt är det sammantaget ett stort antal människor i Sverige som är berörda.

Till Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser 

Kontaktinformation

Informationscentrum för ovanliga diagnoser

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Box 422, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Teatergatan 19 Göteborg

Telefon:
031-786 5590

Sidansvarig: Stina Björkerud|Sidan uppdaterades: 2019-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?