Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ett nationellt centrum för information om ovanliga diagnoser

Informationscentrum för ovanliga diagnoser (IOD) är en nationell resurs för alla som söker information om ovanliga sjukdomar. På uppdrag av Socialstyrelsen ansvarar vi för produktion och uppdatering av Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser. Databasen har utförlig kvalitetssäkrad information om drygt 300 sjukdomar och riktar sig såväl till personer som själva har en ovanlig diagnos och deras närstående, som till personal inom till exempel hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola och myndigheter.

Informationscentrum svarar även på frågor om ovanliga sjukdomar samt ger råd om vart man kan vända sig och förmedlar kontakter inom området.

Ovanliga diagnoser
Ovanliga sjukdomar är i stor utsträckning också okända sjukdomar. Behovet av kunskap är därför stort. De svenska kriterierna för att en diagnos ska betecknas som ovanlig är att sjukdomen finns hos högst 100 personer per miljon invånare och leder till omfattande funktionsnedsättning. Hit hör en mängd olika sjukdomar och även om varje diagnos är sällsynt är det sammantaget ett stort antal människor i Sverige som är berörda.

Socialstyrelsens kunskapsdatabas
Diagnosbeskrivningarna i databasen produceras i samarbete med ledande medicinska specialister och i samverkan med intresseorganisationer för brukare. Texterna uppdateras regelbundet och ytterligare diagnoser tillkommer kontinuerligt. Varje diagnostext innefattar förekomst, symtom, diagnostik, behandling, resurser, intresseorganisationer, forskning och referenslitteratur. Till varje diagnos finns även en sammanfattande folder som kan laddas ned.

Till Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser 


Att flytta ihop ger synergieffekter

ORGANISATION: Ekonomiska samordningsvinster men också en önskan om en närmare samhörighet med den egna institutionen var viktiga komponenter när IOD bestämde sig för att bli ”sambo” med avdelningen för biomaterialvetenskap.

- Det finns många samordningsvinster med att dela lokaler. Dels att lokalkostnaderna minskar, men vi kan också samutnyttja administrativa tjänster. Men det som vi uppskattar mest är nog att vi fått fler kollegor. Och inte minst att vi nu finns i en mångkulturell och flerspråkig miljö, säger Lena Kolvik, avdelningschef för Informationscentrum för ovanliga diagnoser, IOD.
Läs mer om hur det gick och vad man vann på flytten.


Save The Date – konferens i Göteborg 
28 februari och 12 april 2018

Centrum för sällsynta diagnoser Väst i samarbete med Ågrenska och Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser bjuder in till konferensdagar i Göteborg. Temat den 28/2 är "Fördjupa dina kunskaper om sällsynta diagnoser" och 12/4 "Vårdprocesser genom hela livet". Målgrupper är yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, socialtjänsten, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, elevhälsan, politik/beslutsfattare, intresseorganisationer, media, samt personer som själva har en ovanlig diagnos och närstående.

Konferens ovanliga diagnoser 2018

  


Ovanliga diagnoser i topp på Socialstyrelsens webbplats

Socialstyrelsens webbNYHET: Intresset för ovanliga diagnoser   är stort. Nyligen framtagen statistik visar att kunskapsdatabasen om ovanliga diagnoser ligger i den absoluta toppen när det gäller antal besökare på Socialstyrelsens webbplats. Tillsammans med området riktlinjer var ovanliga diagnoser det mest besökta området under 2016. Kunskapsdatabasens besökssiffror har stadigt ökat de senaste åren och uppgick förra året till 1 486 500. Läs hela notisen

  


Nytt avtal mellan Göteborgs universitet och Socialstyrelsen

NYHET:Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid Sahlgrenska akademin har fått förnyat förtroende som nationellt centrum för information om ovanliga sjukdomar. Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet som har pågått sedan 2002 är nu förlängt till och med 2019. Läs hela pressmeddelandet
 


 

Kontaktinformation

Informationscentrum för ovanliga diagnoser

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Box 422, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Biotech Center, Arvid Wallgrens Backe 20

Telefon:
031-786 5590

Sidansvarig: Stina Björkerud|Sidan uppdaterades: 2017-07-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sahlgrenska.gu.se/ovanligadiagnoser/
Utskriftsdatum: 2018-02-19