Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Information om helkroppsdonation

Man kan donera hela sin kropp för medicinsk och anatomisk undervisning vid ett svenskt universitet. Vi har här tagit fram information som gäller för donation till Göteborgs universitet (upptagningsområden; Västra Götaland, Halland och Skåne län).

Du kan också välja att låta din donation omfatta även medicinsk träning och vetenskapligt utvecklingsarbete, detta utförs under Sahlgrenska universitetssjukhusets ansvar. Vår enhet för mottagning av helkroppsdonationer drivs i samarbete mellan universitetet och sjukhuset och vi står båda bakom denna information.

På den här sidan:

Här berättar vi varför helkroppsdonationer behövs och vad som krävs vid en helkroppsdonation. Om du har ytterligare frågor finns kontaktuppgifter längst ner på sidan

Nyttan med helkroppsdonation

Anatomisk undervisning

De donerade kropparna används för anatomisk undervisning för studenter i universitetets regi. Det är främst blivande läkare, men även studenter inom andra vårdutbildningar, som får möjlighet till denna undervisning. Sofistikerade datorsimuleringar eller högteknologiska bildtekniker kan inte ersätta de mervärden som finns vid studier av en riktig människas kropp så som blir möjligt tack vare helkroppsdonationer. Skillnader mellan individer, åldrar och kön blir tydliga samt hur olika livet påverkar våra kroppar. Anatomikursen är för de flesta studenter det första möte med en avliden människa. Detta leder därför till djupgripande diskussioner och riktade utbildningsmoment om de medicinska verksamheternas etik och professionalitet.

Medicinsk träning och vetenskapligt utvecklingsarbete

Som donator kan du också säga ja till att din kropp även kan användas vid kirurgisk träning och vetenskapligt utvecklingsarbete i Sahlgrenska universitetssjukhusets regi. På grund av bristen på donatorer är möjligheterna för denna träningsform fortfarande liten vid svenska universitet, trots att det finns ett uttalat behov av sådan utbildningsverksamhet. I våra grannländer är detta mycket mer vanlig och tveklöst skulle det kunna bidra till ökad patientsäkerhet vid operationer i Sverige. I USA måste i vissa fall en läkare visa sin kompetens genom att genomföra typ-operationer på donerade kroppar, detta för att uppnå specialistbehörighet.

Det vetenskapliga utvecklingsarbete kan röra sig om att utveckla nya operationsmetoder, utvärdera hantering av "reservdelar" mm, och där motsvarande tester på försöksdjur är otillräckliga. Även fördjupad analys av enskilda organ i relation till sjukdoms- eller åldrandets processer kan vara aktuellt. Om sjukhuset behöver bilddokumentera mindre eller större del av donatorns kropp måste detta ske så att individuella karaktäristika (allt från anletsdrag till exempelvis tatueringar) inte syns. Det finns i donationsavtalet också punkter där donatorn medger eventuell bilddokumentering och meddelar gränser för hur dessa i så fall får hanteras.

Hur går en donation till?

För att donera sin kropp måste man teckna ett avtal om helkroppsdonation för anatomisk undervisning och forskning med universitetet. Om donationen omfattar även medicinsk träning och vetenskapligt utvecklingsarbete kommer också Sahlgrenska universitetssjukhuset att vara part i avtalet. Det förändrar inte villkoren i övrigt för donator.

Anmäl intresse

Om du är intresserad av att erbjuda din kropp till helkroppsdonation, har frågor eller vill veta mer, då är du välkommen att antingen maila eller ringa till vår enhet för mottagning av helkroppsdonationer, vid institutionen för biomedicin:

  • Epost: anatomi5300@gu.se
  • Tel. 0766-184739 (bemannad tisdagar 10:00-12:00 och torsdagar 13:00-15:00)

Fler kontaktuppgifter finns längst ner på sidan

Donationsavtal

I donationsavtalet fyller du i dina personliga uppgifter och svarar på frågor om bland annat det praktiska arrangemanget efter din bortgång. Du kan, även efter att avtalet skrivits, när som helst säga upp donationsavtalet.

Ladda ner donationsavtalet som PDFGöteborg universitet tillämpar en ålderspraxis och det är att donator ska vara över 50 år när avtalet tecknas. Det är ett personligt beslut att vilja donera sin kropp men universitetet rekommenderar att du pratar med dina anhöriga och berättar om ditt beslut. Universitetets ersättning till donator är att bistå med kostnadsersättning för begravningen (läs mer avtalet i PDF-filen ovan).

När donationen är avtalad är det viktigt att du gör din vilja känd för t ex anhöriga, begravningsentreprenör och för sjukvården om du har kontakter där. Det är en fördel om det finns en anteckning i patientjournalen om kroppsdonationen.

När donationen blir aktuell kommer universitetet ta emot din kropp från begravningsentreprenören. Inledningsvis kommer universitetet att bedöma ifall donationen är möjlig att genomföra. Vi kan behöva ta del av din patientjournal (anges i donationsavtalet) för att säkerställa att det inte föreligger något hinder. I enstaka fall händer det att donationen inte kan fullföljas och då upphör avtalet och därmed universitetet åtagande om ersättning.

För universitetet är det viktigt att framhålla att några förbehåll av religiös eller existentiell natur inte kan göras från donatorn.

Donators anonymitet

I samband med att kroppen hanteras kommer identiteten inte att vara känd för dem som har tillåtelse att använda kroppen. Några protokoll över fynd och iakttagelser kring individens medicinska tillstånd förs inte vid universitetet.

Helkroppsdonation och/eller organ- och vävnadsdonation

En person som av ideella skäl vill donera sin kropp till undervisning och utveckling är sannolikt också positiv till organ- och vävnadsdonation för transplantation. Det kan då vara bra att veta att det som helkroppsdonator även går bra att vara anmäld som organ- och vävnadsdonator i donationsregistret. Det finns ju en möjlighet att en tilltänkt helkroppsdonator faktisk avlider under sådana speciella omständigheter att det kan bli aktuellt att ta tillvara organ för transplantation. Den livräddande transplantationen har då företräde. I sådana fall kommer en helkroppsdonation inte att ske.

Ekonomiska villkor

En helkroppsdonation är en ideell handling. Det ges ingen ersättning under donators livstid. En fullföljd helkroppsdonation innebär däremot att dödsboet får ersättning för kostnader i samband med begravningen. Universitetets ekonomiska åtaganden omfattar:

  • Transport inom Sverige för den avlidnas kropp, nödvändiga arbetskostnader för begravningsbyrå i samband med donationen och begravningsceremoni, samt enklaste kista och urna för en värdig begravning. Samt kostnader för kremering och slutlig deponering av askan/kvarlevorna.

Det förekommer i enstaka fall att en donation måste avbrytas efter dödsfallet. Om detta sker utgår ingen ekonomisk ersättning oavsett orsak till att donationen avbryts.

I det fall donator tecknat en begravningsförsäkring ska denna i första hand täcka kostnaderna medan universitetet svarar för överskjutande belopp upp till högsta ersättningsbelopp. Det står anhöriga fritt att tillskjuta medel för att exempelvis ha en kista av mera påkostat slag. Kostnader för minnesstund täcks inte av universitetet.

Begravning och kvarlevor

Val av avskedsceremoni påverkar inte din kroppsdonation, och den genomförs normalt i nära anslutning till dödsfallet, men utan den avlidna kroppen. En sådan ceremoni utformas i samråd med begravningsentreprenören.

Vi behåller normalt kroppen i upp till ett år efter mottagandet. Efter att kroppen har använts i enlighet med donationsavtalet överförs kvarlevorna till kremering varefter askan överlämnas till anhöriga för slutlig ceremoni (till exempel en urnnedsättning eller att askans sprids) enligt donators önskemål. Även dessa moment hanteras av begravningsentreprenör.

Kontakt

Kontaktuppgifter för helkroppsdonationer vid Göteborgs universitet:

Institutionen för biomedicin
anatomi5300@gu.se
tel. 0766-184739 (bemannad tisdagar 10:00-12:00 och torsdagar 13:00-15:00)

Göteborgs universitet
Box 440
405 30 Göteborg

Boka tid för ett personligt möte
Den som funderar på att göra en helkroppsdonation och vill prata om detta med oss, har möjlighet att boka en mötestid här på Donationskansliet. Vid ett sådant möte kan vi mer personligt svara på dina frågor och även hjälpa till med att fylla i formuläret, om så önskas. Du bokar enkelt en tid genom att kontakta oss via mail, eller via telefon under våra telefontider ( Se ovan )

Organ- och vävnadsdonation

En person som vill donera sin kropp till undervisning kan också vilja vara donator av organ- och vävnader. Då används enskilda organ för transplantation till levande personer för att rädda deras liv.

I Sverige finns ett nationellt register över organdonatorer. Man kan finnas med både i registret för organdonation och registret för helkropps-donation. När ett organ har använts kan inte en helkroppsdonation genomföras.

 

Boka tid för personligt möte

Den som funderar på att göra en helkroppsdonation och vill prata om detta med oss, har möjlighet att boka en mötestid här på Donationskansliet. Vid ett sådant möte kan vi mer personligt svara på dina frågor och även hjälpa till med att fylla i formuläret, om så önskas. Du bokar enkelt en tid genom att kontakta oss via mail, eller via telefon under våra telefontider. ( Se kontaktuppgifter här)

Sidansvarig: Cecilia Koskinen|Sidan uppdaterades: 2019-02-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?