Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

Madeleine Olsson Eriksson, född 1945, legitimerad läkare, ordförande i Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

Hon står bakom flera donationer till Sahlgrenska akademin på senare år, bland annat för inrättande av centrumbildningar för forskning och kompetensutveckling inom neuropsykiatri och ryggmärgsskador, medel för inrättande av gästprofessurer för nationellt och internationellt framstående forskare, samt stöd till ett antal enskilda projekt som The Culture and Brain Health Initiative, Alzheimer – Levnadsvillkor – Genetik, Amble-projektet och projekt inom tumörbiologi.

En stor donation gjorde det också möjligt att uppföra Stenhuset på Ågrenska, en plattform för långsiktig forskning och utveckling avseende vård, boende och behandlingsformer för personer med sällsynta diagnoser, ofta förenade med svåra funktionsvariationer.

Helen von Sydow, född 1952, legitimerad läkare, styrelseledamot i Stiftelsen Erik & Lily Philipsons minnesfond, och Oscar von Sydow, född 1950, skeppsmäklare, ordförande i Stiftelsen Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond.

Paret initierade en långsiktig satsning på sommarforskning som sjösattes 2005 för studenter på Sahlgrenska akademins läkarprogram. Projektet finansieras av medel från Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond och från 2008 även av Stiftelsen Erik & Lily Philipsons minnesfond.

Syftet är att stimulera blivande läkare till tidiga insatser inom medicinsk forskning och säkra framtida kompetens i fältet. Sommarforskningsstipendierna har bidragit till ett kvalitetslyft på läkarprogrammets examensarbeten och ökat forskningsintresset bland studenterna.

 

Läs mer om 2017 års hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin.

Fakta

Till hedersdoktor kan utses den som haft stor betydelse för forskningen eller utbildningen vid Sahlgrenska akademin, eller på annat sätt bidragit till kunskapsbildning inom akademins verksamhetsområde.

Till hedersdoktor kan även utses den som på annat sätt gjort sig förtjänt av en doktorstitel, genom insatser inom akademins intresseområden.

Den första medicine hedersdoktorn (MDhc) utsågs 1953 vid den då nybildade medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet. Efter tillkomsten av den odontologiska fakulteten har, sedan 1970, också utsetts odontologie hedersdoktorer (ODhc) och sedan den vårdvetenskapliga fakulteten blivit en del av Sahlgrenska akademin, från och med 2002, även filosofie hedersdoktorer (FDhc).

Sammanlagt har under perioden 1953-2016 utsetts totalt 225 hedersdoktorer (varav 15% kvinnor). Av de 85 hedersdoktorerna som utsetts sedan 1995 är 28% kvinnor.

 

 

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?