Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den tidiga forskningen

Forskning om livmodertransplantationer har pågått sedan 1999 och gått hela vägen från studier på små djur till världens första barn att födas från en transplanterad livmoder. 

All forskning inom transplantationskirurgi kräver studier på djur, där mus och råtta är de mest använda djurarterna. Fördelen med dessa djurmodeller är att djurens normala fysiologi finns väl beskriven, att hanteringen är relativt enkel samt att kostnaderna är relativt låga.

Olika djurmodeller

I forskningen kring livmodertransplantation har teamet systematiskt arbetat sig igenom ett antal djurmodeller, något som organisationen FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) anger som ett krav för att nå ett kliniskt införande av livmodertransplantation.

Forskningen har koncentrerats till mindre djur som mus och råtta, för att sedan övergå till gris, får och senare också babian, vars kärl, form på bäckenet och livmodern är nästan identisk med människans.

Samtliga djurstudier har granskats och godkänts av ansvariga myndigheter.

Första försöken 1999

De första försöken med mus startade 1999 och det tog cirka ett halvår innan teamet hade utvecklat en metodik där kirurgin kunde klaras av både för donator- och recipientdjur.

I en studie från 2003 redovisade Mats Brännström och hans team de första graviditeterna i världen med levande avkomma från mus.

Efter omfattande diskussioner med forskarkollegor, framförallt i USA, utfördes transplantationsförsök på får. Tidigare försök hade visat att man, med god framgång, kunde transplantera äggstockar till andra ställen på kroppen hos får.

Kan bära en graviditet

"Vi lärde oss tekniken vid University of Connecticut i Storrs, USA och hade i början hjälp av professor John McCracken, som är en pionjär inom reproduktionsmedicinsk forskning. Det tog cirka ett år innan autotransplantationsmetoden på får fungerade väl. Vi har därefter visat både under kort och under lång tid att livmodern efter autotransplantation på får överlever, och även att den kan bära en graviditet", säger professor och forskningsledare Mats Brännström. ”Resultaten visade att kirurgin kan behärskas även på större djur och vi gick därefter över till en metod i en icke human primatmodell.”

Denna typ av livmoderstransplantation kräver immunodämpande medel för att förhindra avstötning av livmodern. Försöken var lyckade och visade bland annat att episoder av avstötning kan förhindras genom justering av medicinering och visat överlevnad av livmodern på nästan ett år.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?