Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsprojekt om livmodertransplantationer

Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har övergripande ansvar för forskningen om livmodertransplantationer. Här under pågående operation på en donator. Foto: Björn Larsson Rosvall.

Snabbinfo

Bara i Sverige finns det cirka 2 000 kvinnor i fertil ålder, som saknar livmoder eller har en obrukbar livmoder och därför inte kan bli gravida och föda barn.

Vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, pågår sedan 1999 forskning som visar på mycket goda möjligheter att få biologiska barn med hjälp av en transplanterad livmoder.

Efter mer än tio års förberedelser transplanterades de första kvinnorna och i september 2014 föddes det första barnet. Detta har följts av ett flertal födslar först i Sverige och senare i utlandet, efter kunskapsöverföring från teamet vid Göteborgs universitet.

På denna sida hittar du information och fakta om den världsledande forskningen.

Livmodertransplantation erbjuds i dag varken inom offentlig eller privat vård i Sverige.

Presskontakt

Margareta Gustafsson Kubista
Pressansvarig,
Sahlgrenska akademin,
Göteborgs universitet

press@sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2020-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?