Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kaj Blennow och Henrik Zetterberg ger nytt ljus på alzheimersgåtan

Alzheimers är en av våra stora folksjukdomar. Lidandet för den enskilde är stort, det vårdkrävande sjukdomsförloppet leder till stora samhällskostnader, samtidigt saknas effektiva behandlingar. Men det finns ljus i mörkret. Ett kommer från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

I länder som USA, Japan och Tyskland är Alzheimers sjukdom ett prioriterat mål för forskningssatsningar. Sverige ligger långt efter. Trots det lyckas Kaj Blennow, Henrik Zetterberg och deras forskargrupp, med Göteborg som bas, prestera spetsforskning om hur alzheimers kan diagnosticeras och behandlas.

– Vi är riktigt bra på patientnära forskning här i Sverige, tack vare vår öppna och offentligt nansierade sjukvård. Det blir inte alls samma problem med vem som ska stå för olika kostnader och hur man ska organisera administrationen som jag har upplevt i till exempel England, säger Henrik Zetterberg.

– Här på Sahlgrenska krånglar vi inte till det, utan försöker göra det enkelt att bedriva forskning på patienterna, parallellt med att de undersöks och behandlas för sin sjukdom, kompletterar Kaj Blennow.

Biomarkörer i ryggvätskan
Göteborgsforskarna har utvecklat en metod där de med hjälp av biomarkörer i ett vanligt ryggvätskeprov tidigt kan diagnostisera alzheimers. Efter ett stort antal vetenskapliga publiceringar har metoden nu kommit till praktisk användning.

– Vi jobbar i ett kombinerat forsknings- och sjukvårdslabb. Det betyder att så fort metoderna är vetenskapligt utvärderade kan de föras ut på klinikerna. USA, Japan, Australien och era stora europeiska länder har följt efter och arbetar nu med våra metoder, säger Kaj Blennow.

Tidig diagnostik ger hopp
Alzheimers är en sjukdom som kommer smygande. Mentala och kroppsliga funktioner sätts ur spel i takt med att nervcellerna förtvinar och dör. En tidig diagnos ger möjligheter att sätta in behandling, eller åtminstone någon form av bromsmedicin, innan allt för många nervceller har blivit förstörda. Diagnosmetoden är också intressant för den fortsatta forskningen.

– Tidigare läkemedelsstudier har haft en stor osäkerhetsfaktor. Förmodligen har uppåt en tredjedel av de patienter som studerats inte ens haft alzheimers utan någon annan demenssjukdom. Det gör det förstås svårt att dra några säkra slutsatser av resultaten. Med bättre diagnosverktyg kan forskningen gå framåt, säger Kaj Blennow.

– När det går att upptäcka alzheimers i ett tidigt skede finns det också möjligheter att studera hur sjukdomen utvecklar sig, fyller Henrik Zetterberg i.

Från alzheimers till hjärnskakningar och tillbaka
I ett annat projekt har metoden använts för att undersöka elithockeyspelare som fått hjärnskakningar.

– Alzheimers är en oerhört komplex sjukdom. Vi ville därför testa våra markörer vid ett enklare scenario, nämligen en hjärnskakning. Vi mäter ett protein som heter tau, och som bara finns i nervceller. Vid en kraftig smäll mot huvudet spricker nervcellerna och proteinet läcker ut i blodet.

På så vis kan vi se om spelaren har tagit skada och hur lång tid läkningen tar. Med testet kan vi bättre bedöma hur snabbt en spelare kan komma tillbaka efter en hjärnskakning, berättar Henrik Zetterberg.

En dynamisk duo som löser problemen tillsammans
Kaj Blennow och Henrik Zetterberg jobbar numera alltid som en duo, en arbetsmetod som inte är helt självklar för omvärlden.

– Det händer att vi blir ifrågasatta. När vi skickar in ansökningar är forskningsfinansiärerna inte vana vid att det är två som söker. Men det är en stor fördel för oss, säger Kaj Blennow.

– Vi är er än 50 medlemmar i gruppen, några är anställda på universitetssidan, andra på sjukhussidan. Genom att dela på ansvaret kan vi strunta i gränserna och koncentrera oss på att komma framåt i forskningen, avslutar Henrik Zetterberg.

Kaj Blennow

Disputerad vid Göteborgs universitet 1990. Professor i klinisk neurokemi 2003. Enhetsöverläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Uppdrag & utmärkelser i urval

  • Inga Sandborgs pris
  • Alois Alzheimer Research Award
  • ECNP Research Award
  • Alzheimer’s Association Reserach Award
  • David Ingvar-priset
  • IFRAD European Grand Prix in Research

Kontakt

Kontaktuppgifter till Kaj Blennow

Henrik Zetterberg

Disputerad vid Göteborgs universitet 2003. Professor i neurokemi vid Göteborgs universitet 2011, sedan 2012 professor vid University College London. överläkare i klinisk kemi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Uppdrag & utmärkelser i urval

  • Fernströms pris till lovande yngre forskare
  • Inga Sandeborgs pris
  • Wallenberg Academy Fellow 2014

Kontakt

Kontaktuppgifter till
Henrik Zetterberg

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?