Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inger Ekman har personens berättelse i centrum

För att göra skillnad i vården räcker det inte med medicinska landvinningar. Ny forskning visar att en vårdinsats som sätter patientupplevelsen i centrum ökar kvaliteten och minskar vårdtiden. Receptet är enkelt. Lyssna på patienterna. 

– Traditionellt sett är patienten passiv i sin kontakt med sjukvården. Du tar emot vård, blir undersökt och behandlad. Vi står för ett radikalt annorlunda sätt att närma sig uppgiften.

Det säger Inger Ekman som är föreståndare för GPCC, Europas enda forskningscentrum i personcentrerad vård.

Kraften i en egen kolonilott
Personcentrerad vård handlar om att patienten ska vara en aktiv partner. Utgångspunkten är att lyssna på patientens berättelse och tillsammans formulera en plan för vårdtiden.

– I en av våra studier intervjuade vi en kvinna som var över 90 år och som drabbats av en lårbensfraktur.

Det var vår och när kvinnan fick frågan om vad hon helst skulle vilja kunna göra, svarade hon att hon skulle vilja återvända till sin kolonilott. ”Okej” sa sjuksköterskan som intervjuade ”då gör vi en plan med det målet”. Den gamla damen kom till sin kolonilott. Faktum är att nästan alla i försöksgruppen kunde återvända hem, medan få i kontrollgruppen som fick sedvanlig vård kom tillbaka till sitt tidigare boende.

Från forskningsprojekt till verklighet
Centrum för personcentrerad vård bildades 2010 och har hela tiden systematiskt arbetat för att forskningsrönen ska implementeras i vården. Ett uppmärksammat projekt började på östra sjukhuset i Göteborg. Resultaten var så lovande att försöket nu utvidgats till era avdelningar. ST-läkaren Elin Hultgren är en av dem som medverkade och ck prova på det personcentrerade arbetssättet.

– Vi märker att det fungerar. Patienterna ligger inne betydligt färre dagar. Dessutom är de anhöriga väldigt positiva. Ingen av oss som jobbar här vill gå tillbaka till det gamla arbetssättet, berättar Elin Hultgren.

Störst effekt där det behövs som bäst
Inger Ekman menar att många människor har en felaktig bild av sjukhuset som en plats där akut sjuka människor kommer in, blir botade och går hem.

– Det är en bild som underhålls i teveserier som Cityakuten och Greys Anatomy, men den är inte särskilt sann. I verkligheten är merparten av patienterna gamla, sköra människor, personer med långvariga och ihållande besvär. Det är här den stora delen av sjukvårdens resurser spenderas, och det är just i dessa grupper som våra försök har visat bäst resultat.

Patientmakt – en trend som växer underifrån
Den personcentrerade vården i Göteborg är en del av en internationell våg där patienterna kräver delaktighet och partnerskap. Ett aktuellt exempel är webbsidan patientslikeme.com som startades av brodern till en ung man med ALS som ville få igång en dialog med andra patienter. Gensvaret var massivt. Idag har sajten mer än en miljon rapporter om sjukdomstillstånd och forskare betalar dyrt för att få tillgång till deras data.

Den internationella rörelsen ”No decision about me, without me”, som kräver att patienten ska vara en aktiv deltagare i beslut om olika behandlingsformer, är ett annat exempel.

– Vi är på väg att förändra hur vi bemöter patienterna i vården. Men det kommer att ta tid. Det finns en stark kultur inom sjukvården och det är inget man ändrar på i en handvändning, säger Inger Ekman.

Bra arena för klinisk vårdforskning
Med en åldrande befolkning är det en global angelägenhet att hitta nya vägar mot förbättrad hälsa och kortare vård- tider. GPCC koordinerar ett EU-projekt som handlar om att ta fram en road map för framtidens hälso- och sjukvård. När den svenska regeringen gjorde en strategisk satsning på vårdforskning bedömdes Göteborgs universitet, med Sahlgrenska akademin i spetsen, ha störst potential för att utveckla området.

– Det här är komplexa frågor som berör olika ämnen som ekonomi, pedagogik, filosofi och etik. Göteborgs universitet är duktiga på klinisk forskning, har goda relationer med sjukvården och är med sin bredd väl rustat för utmaningen, säger Inger Ekman.

Inger Ekman

Disputerad vid Umeå universitet 1999. Professor i omvårdnad vid Göteborgs universitet 2007.

Uppdrag & utmärkelser i urval

GPCC bedriver tvärvetenskaplig forskning inom personcentrering i hälso- och sjukvården. Över 100 forskare och 30 doktorander är knutna till centrat, som finansieras av regeringen och Göteborgs universitet. 

Kontakt

Kontaktuppgifter till Inger Ekman

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?