Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gunnar C Hansson: proferssorn och studenten mot en gemensam fiende

De närmar sig sjukdomen från olika håll. Lauren Meiss har den i kroppen och är i Göteborg för att studera för sitt liv. Gunnar C Hansson har den i familjen och har i nästan 25 år envist drivit forskningsfältet framåt. Nu jobbar de tillsammans för att besegra en gemensam fiende.

Det är långt från Phoenix, Arizona till Sahlgrenska akademin i Göteborg. Men Lauren Meiss har aldrig låtit sådana saker hindra henne. Vid tre månaders ålder fick hon diagnosen cystisk fibros, en obotlig sjukdom med dödlig utgång. Redan som tonåring kämpade hon med att samla in pengar till forskning om sjukdomen.

På universitetet fick Lauren Meiss toppbetyg i bioteknik, och när hon kände sig mogen för nästa steg fanns det en plats i världen där hon kände att hon verkligen kunde göra skillnad: Gunnar C Hanssons forskargrupp på Sahlgrenska akademin.

– Jag tog kontakt med Gunnar och han bjöd in mig på stående fot. Nu är jag här och det känns superspännande. Det finns massor av viktiga frågor att försöka besvara och vi upptäcker nya saker varje dag. Det är nästan otroligt att området inte är mer utforskat, säger Lauren Meiss.

Den tunna hinnan som hindrar oss från att ätas upp inifrån
Gunnar C Hansson har själv en son som är drabbad av cystisk fibros. Det är en drivkraft för honom. Men det är egentligen inte den specifika sjukdomen han har fokuserat på i sin forskning. Däremot är han förmodligen den person i världen som vet mest om muciner, alltså det slem som finns i matsmältningskanal och lungor på oss människor.

– Det enda som skyddar oss från miljontals aggressiva bakterier i tarmen, och egentligen från att ”äta upp oss själva”, är ett millimetertunt lager av slem. Hur det här slemlagret fungerar och interagerar med tarmens bakterier har i stort sett varit okänt för vetenskapen. Så just nu reser jag runt som någon slags präst och predikar om våra nya insikter för att inspirera fler att börja forska om slem, berättar Gunnar C Hansson.

Nya möjliga behandlingsvägar
Göteborgsforskarnas upptäckter om mucinets funktion öppnar helt nya möjligheter att behandla inflammatoriska tarmsjukdomar, men har också relevans för cystisk fibros.

– En effekt av cystisk fibros är att slemmet i tarmar och lungor blir tjockt och orörligt. Det leder till problem med näringsupptaget, svårigheter att andas och upprepade lung- inflammationer, vilket i sin tur är anledningen till att de drabbade går en alldeles för tidig död till mötes. Vi har redan publicerat intressanta resultat angående tjock- och tunn- tarmen. Nu är vi på väg att flytta kunskapen upp till luftvägarna och det är det Lauren jobbar med, berättar Gunnar C Hansson.

Tacksam för den medicinska utvecklingen
– Jag använder lungor från grisar för att studera hur muciner bildas och rör sig genom luftvägarna. I det första steget handlar det om att förstå mucinets grundläggande funktioner, men också varför slemmet fastnar och hur vi kan påverka det så att det beter sig mer normalt. Målet är naturligtvis att kunna hjälpa patienterna, säger Lauren Meiss.

Efter snart ett och ett halvt år i Göteborg åker Lauren nu tillbaka till USA för att läsa vidare till läkare. Livstempot är högt. Hur orkar hon?

– Jag har en djup respekt för varje dag som jag får. Det är den medicinska utvecklingen som gör att jag överhuvudtaget lever, och jag antar att jag helt enkelt vill lägga in så mycket som möjligt i varje dag, säger Lauren Meiss.

Gunnar C Hansson

Disputerad vid Göteborgs universitet 1981. Professor i medicinsk och fysiologisk kemi 1998.

Uppdrag & utmärkelser i urval

  • Styrelseledamot Svenska Föreningen för Biokemi
  • Biofysik och Molekylärbiologi
  • Ordförande i Svenska Masspektrometrisällskapet
  • Ledamot i Sahlgrenska akademins styrelse
  • Föreståndare för Lederhausens centrum för cystiskfibrosforskning

Kontakt

Kontaktuppgifter till
Gunnar C Hansson

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-11-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?