Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fredrik Bäckhed kan konsten att skapa en positiv spiral

Det är ingen överdrift att kalla Fredrik Bäckhed för en av Sveriges mest framgångsrika unga forskare. Han och hans team har en fenomenal förmåga att attrahera anslag och blir ständigt publicerade i välrenommerade tidskrifter. Hemligheten? En kombination av tajming,hårt arbete och skön stämning i forskargruppen.

Fredrik Bäckhed gjorde sin postdoc på Washington University i St Louis. Redan då blev han uppmärksammad som ett blivande stjärnskott och världen låg öppen. När han skulle etablera sin egen forskargrupp valde han Sahlgrenska akademin och Göteborg.

– Jag fick en bra känsla redan vid våra första kontakter. Sahlgrenska akademin var väldigt välkomnande och utstrålade självförtroende utan att vara arroganta. När jag kom hit kände jag direkt ett starkt stöd. Folk blir glada när man lyckas. Här finns ingen avundsjuka, förklarar Fredrik Bäckhed.

Specialiserade på tarmfloran
Idag, 42 år ung, leder Fredrik Bäckhed en forskargrupp som är specialiserad på tarmflorans betydelse för hälsan. Det 25 personer starka teamet publicerar sig regelbundet i de största tidskrifterna

– När man jobbar med ett ämne som är relativt outforskat, där det finns mycket nytt att berätta, så tycker förstås de stora tidskrifterna att det är spännande. Men vi slipar också väldigt mycket på våra artiklar innan vi skickar in dem. Du får egentligen bara en chans och det finns inte utrymme för något slarv. Men förr eller senare måste du förstås släppa dem. En av mina professorer i St Louis sa ”An article is never done, just abandoned”. Jag tänker ofta på det, säger Fredrik Bäckhed.

Konsten att skapa en positiv spiral
I dag är gruppen inne i en positiv spiral där forskare och forskargrupper från hela världen söker samarbeten.

– Ofta handlar utveckling om att kombinera forskningsfält. Vi är starka inom bakterier i tarmen, och behöver inte vara experter på allt annat. Istället tar vi in samarbetspartners som är auktoriteter inom sitt område. De två senaste publikationerna har tillkommit på initiativ från forskargrupper i USA och Frankrike, som frågade om vi ville samarbeta.

Medvetet arbete formar forskargruppen
Allt börjar med kraften i den egna forskargruppen. Fredrik Bäckhed jobbar medvetet med att få en bra blandning av kompetenser och människor och en bra stämning.

– Vi jobbar hårt men med stor frihet. Det måste vara lustdrivet. Hela poängen med att ha en bred grupp är att vi tänker tillsammans och angriper problemen med olika verktyg och idéer. Då funkar det inte med folk som bara fokuserar på sitt eget projekt.

Urvalsprocessen är minutiös och Fredrik Bäckhed lämnar ingenting åt slumpen.

– Vi börjar med att skumma igenom ansökningarna och plocka ut dem som har intressanta cv:n. Sen har jag en timslång Skype-intervju med några utvalda. De som känns rätt får komma på besök och träffa hela gruppen i två dagar. Vi har en potentiell postdoc från Kina här just nu och ska snart fatta vårt beslut. Rätt person med rätt attityd kan bli en injektion för hela gruppen.

Närhet en avgörande faktor
Närheten till kliniken och patienterna är viktig för Fredrik Bäckhed, som har ett labb och sina möss på Sahlgrenska akademin men sitt kontor och huvudsakliga labb tvärs över gatan på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han trivs även med närheten i den lilla storstaden Göteborg.

– Det går att få väldigt hög livskvalitet här. Vi bor vid havet och har ändå nära till jobbet och dagis. Det är inte många som kan konkurrera med det, säger Fredrik Bäckhed. 

Hopp om ett läkemedel mot typ 2-diabetes

Fredrik Bäckhed

Disputerad vid Karolinska Institutet 2002. Professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet 2012, vid Köpenhamns universitet 2011, gästprofessor vid Oslo universitet 2013.

Uppdrag & utmärkelser i urval

  • Ingvar Carlsson Award
  • Fernströms pris för lovande forskare
  • Göran Gustafssonpriset i medicin
  • Prins Daniels forskningsanslag
  • Föreståndare Wallenberglaboratoriet
  • Ledamot i Sveriges unga akademi

Kontakt

Kontaktuppgifter till
Fredrik Bäckhed

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?