Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ann-Mari Svennerholm arbetar för ett vaccin mot undernäring

När det är högsäsong på det stora diarrésjukhuset i Dhaka måste tusentals patienter vårdas på britsar under tillfälliga tälttak. Här ligger de allra fattigaste, de som inte har tillgång till rent vatten och mat. Hårdast drabbade är barnen.

På hösten och våren, när regn eller torka gör vattenkvaliteten sämre, drabbas Bangladesh huvudstad Dhaka av epidemiska utbrott som tvingar diarrésjukhuset att bygga tillfälliga avdelningar utomhus. Många har kolera, men ännu fler har drabbats av ETEC – en sjukdom som enligt WHO ligger bakom 400 miljoner diarréfall och hela 300 000 dödsfall varje år.

– Vi har alla E. coli-bakterier i tarmarna. Men vissa av dem kan bilda ett koleraliknande gift. Det är dessa bakterier som orsakar ETEC. I Bangladesh och många andra länder är det här ett jätteproblem, säger Ann-Mari Svennerholm som vigt sitt forskarliv åt ämnet.

Nära samarbete med Bangladesh
Ann-Mari Svennerholm reser regelbundet till Bangladesh, där hon tillsammans med forskare i Dhaka arbetar intensivt för att få fram ett vaccin mot ETEC.
– Fattigdomen är enorm i vårt fältområde. De flesta har inga riktiga toaletter, få har rent dricksvatten och oerhört många barn har diarrésjukdomar. Samtidigt är många engagerade och positiva till att göra något, och det är inte svårt att få mammor och barn att vara med i våra studier, säger Ann-Mari Svennerholm.

Lovande resultat
Det nya vaccinet har utvecklats och förfinats under mer än ett decennium. Nu är en fungerande lösning nära.

– De första testerna har gått jättebra. Den senaste versionen vi har utvecklat är biverkningsfri och kommer att ge skydd mot upp till 80 procent av alla ETEC-infektioner, så vi känner oss smått euforiska. Nu förbereder vi en omfattande studie i Bangladesh. Vi börjar med att vaccinera vuxna och kommer sedan att gå ner i åldrarna, för att till slut testa på vår huvudmålgrupp som är barn under två år, säger Ann-Mari Svennerholm.

Trippelt utmanande forskning
Hur kommer det sig att en sjukdom som drabbar miljoner människor världen över fortfarande saknar ett botemedel? Varför finns det inte redan ett vaccin på marknaden? Enligt Ann-Mari Svennerholm är orsaken en kombination av forskningsmässiga och finansiella utmaningar.

– Det är svårt att skapa immunitet mot alla olika typer av E. coli-bakterier och vi har jobbat länge med att få fram en blandning som har exakt rätt komponenter. Sen är tarmimmunitet en utmaning i sig. Det här är inte ett vaccin som du sprutar in i blodet utan ett drickbart vaccin som ska stimulera celler i tarmen att bilda antikroppar och det är en komplicerad process.

– En annan utmaning är att få forsknings nansiärerna och läkemedelsindustrin att satsa pengar på ett vaccin som inte är till för en västerländsk marknad. Hittills har vi bland annat fått bidrag från den Bill Gates-finansierade fonden PATH, SIDA och Vetenskapsrådet.

Vaccin mot undernäring?
Den forskare som lyckas ta fram ett bra vaccin kan göra enorm skillnad för människors liv. Det är något som många forskare drömmer om. För Ann-Mari Svennerholm har vaccinforskningen dessutom en extra dimension.

– Den senaste forskningen visar att upprepade diarréer är en vanlig orsak till undernäring, till och med vanligare än bristen på mat. Kan vi få fram bra vacciner så kan vi också minska undernäringen, och det är verkligen någonting att drömma om, avslutar Ann-Mari Svennerholm.

Ann-Mari Svennerholm

Disputerad vid Göteborgs universitet 1975. Professor i infektion och immunitet 1988.

Uppdrag & utmärkelser i urval

  • Medlem i Kungliga Vetenskapsakademin
  • Ordförande för WHOs kommitté för diarrévaccinforskning samt Norska forskningsrådets program för global hälsa
  • Styrelseuppdrag för International Vaccine Institute och International Centre for Diarrhoeal Disease Research

Kontakt

Kontaktuppgifter till
Ann-Mari Svennerholm

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?