Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Amel Gritli-Linde är på väg mot genetiskt tillverkade reservdelar

Har du haft mardrömmar om att tappa tänderna eller håret? På Sahlgrenska akademin tar en liten forskargrupp stora steg på vägen mot genetiskt skapade reservdelar.

Forskargruppen vid institutionen för odontologi består av bara sex personer. Trots sin ringa storlek presterar de forskning i den absoluta världstoppen, och dessutom inom ett hårt konkurrensutsatt område.

Samtalsdriven forskning
Som så ofta handlar det om att vara smartare och smidigare än de stora, resursstarka forskningsjättarna som dominerar området.

– Jag tror att vi är framgångsrika just för att vi är små, för att vi jobbar tätt ihop och hela tiden pratar med varandra. Det blir liksom inga energiförluster längs vägen. Sen jobbar vi också tillsammans i alla projekt. Det är både roligare och ger bättre resultat, berättar Amel Gritli-Linde som är gruppens ledare och kraftcentrum.

Stamcellernas hemliga recept
Hennes egen inre drivkraft är hungern efter kunskap. Som ett av tio barn lärde sig Amel Gritli-Linde tidigt att kavla upp ärmarna. Idag riktar hon energin och nyfikenheten mot de mekanismer i cellerna som styr hur olika organ bildas.

– Alldeles i början ser ett tandanlag, en salivkörtel eller en hårsäck likadana ut i mikroskopet.

De innehåller också i stort sett samma molekyler. Ändå kommer den ena att utvecklas till en tand, den andra till en körtel och den tredje till en hårsäck. Det är en närmast magisk process som vi måste lära oss mer om, säger Amel Gritli-Linde.

Ett känsligt signalsystem
Gruppen har redan lyckats visa att om man manipulerar en gen så att den slutar producera ett visst protein, får det drastiska konsekvenser. Det kan uppstå en missbildning eller också byter cellerna identitet och utvecklas till ett helt annat organ.

– Det är ett signalsystem som är ytterst känsligt för påverkan. Men det går att dra fördelar av denna känslighet. Om vi lär oss förstå och skapa modeller för hur tänder eller körtlar bildas, så kanske vi också på sikt kan tillverka dem, säger Amel Gritli-Linde.

Visionär men inte drömmare
När framtidens forskare börjar ersätta implantat med genetiskt framställa tänder, hjälper cancerpatienter som lider av muntorrhet eller hittar det slutgiltiga medlet mot håravfall, sker det förhoppningsvis med bidrag från Amel Gritli-Linde och hennes lilla forskargrupp. Det behövs förstås mer forskning innan vi är framme vid de genetiska reservdelarna. Amel Gritli-Linde ser sig gärna som visionär. Men hon är inte en drömmare.

– Det är först när du är ordentligt påläst och riktigt vaken som du gör de viktiga upptäckterna. Som författaren Paul Valery sa: ”The best way to make your dreams come true is to wake up”, säger Amel Gritli-Linde.

Amel Gritli-Linde

Disputerad vid Université Paris Descartes 1995. Docent vid Göteborgs universitet 2004.

Uppdrag & utmärkelser i urval

  • Forskartjänst via Vetenskapsrådet 2005-2010
  • Thuréuspriset 2014
  • Utvald i externa utvärderingen RED10 som en av fyra ”outstanding” forskargrupper vid Göteborgs universitet

Kontakt

Kontaktuppgifter till
Amel Gritli-Linde

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?