Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Unikt samarbete inom klinisk forskning ska ge bättre vård

Nyhet: 2009-06-10

Gothia Forum för klinisk forskning är en ny mötesplats för kliniska forskare och resultatet av ett unikt samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Chalmers och forskande läkemedelsföretag. Samarbetet ska leda till bättre förutsättningar för den kliniska forskningen, nya arbetstillfällen i regionen och bättre vård.

Klinisk forskning är en förutsättning för att sjukvården ska fortsätta att utvecklas. För att denna utveckling skall ske så effektivt som möjligt krävs ett nära samarbete mellan sjukvård, universitet och forskningsföretag. I dag råder en global konkurrens mellan olika regioner om den kliniska forskningen som bland annat påverkar forskande läkemedelsföretags beslut om var man väljer att förlägga sina studier. Sjukvården måste uppvisa både effektivitet och god kvalitet. Samarbetet mellan de olika parterna måste ske smidigt för att utvecklingstiden för nya behandlingar skall bli så kort som möjligt.

Gothia Forum skall bli en mötesplats som ger stöd och redskap för kliniska forskare och information om pågående klinisk forskning.
- Målet är att göra Västra Götalandsregionen till den mest attraktiva regionen i Europa för högkvalitativ klinisk forskning, säger Kaj Stenlöf, chef för Gothia Forum.

- Genom Gothia Forum kommer läkemedelsföretagen att kunna genomföra kliniska studier på ett effektivare sätt så att nya läkemedel och behandlingsmetoder kan bli tillgängliga för patienterna snabbare. Det blir lättare för företagen att genomföra klinisk forskning i samarbete med regionens sjukvård, säger Anders Åkerlund, chef för den svenska delen av global klinisk forskning i AstraZeneca, som är ett av de tre forskningsföretag som stödjer tillkomsten av Gothia Forum. De övriga företagen är Pfizer och MSD.

- Det starka bandet och den fysiska närheten mellan Sahlgrenska akademin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers gör att Göteborg lättare kan konkurrera med andra universitetsstäder i Europa om forskningsprojekt, säger dekanus Olle Larkö, Sahlgrenska akademin.

Västra Götalandsregionen har redan idag en stark ställning inom den kliniska forskningen. Mer än hälften av alla kliniska forskningsprojekt i Sverige utförs i Västra Götalandsregionen. Konkurrensen hårdnar dock hela tiden och företagen har inte bara Europa utan hela världen som sin spelplan.

Gothia Forum för klinisk forskning skapas som en enhet inom Västra Götalandsregionen. Till enheten knyts en Advisory Board där Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs universitet, Chalmers och läkemedelsföretagen är representerade. Det första Advisory Board-mötet kommer att anordnas i Göteborg den 10:e juni.


För mer information kontakta:
Kaj Stenlöf, chef Gothia Forum för klinisk forskning, tel 0708-76 01 30
Carl Brümmer, AstraZeneca, regionchef Västra Götaland, mob 0706-95 16 30
Olle Larkö, dekanus Sahlgrenska akademin, 031-786 38 09, mob 0706-32 12 30
Johan Brun, medicinsk chef Pfizer, mob 0768 - 89 24 20
Roger Juhlin, medicinsk chef MSD, mob 070-562 98 08
Jan Eriksson, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel 031 - 342 33 45
Peter Lönnroth, bitr sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen: mob 0705 - 64 08 67
Mikael Persson, professor i medicinsk teknik, Chalmers, tel 031 - 772 15 76

Ytterligare information: www.vgregion.se/gothiaforum

 

 

AV:
031-786 3869, 070-829 43 03

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?