Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Störningar i fettväven kan förklara förhöjd diabetesrisk vid PCOS

Nyhet: 2010-11-18

En studie vid Sahlgrenska akademin visar att kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, har förändringar i sin fettväv. Upptäckten kan ge svar på varför dessa kvinnor lättare får typ 2 diabetes och visar att det ur hälsosynpunkt är särskilt viktigt för kvinnor med PCOS att inte gå upp i vikt.

-Det är känt sedan tidigare att kvinnor med PCOS ofta har en nedsatt effekt av insulin i kroppens celler, så kallad insulinresistens, och löper en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. Höga nivåer av manligt könshormon i blodet hos dessa kvinnor tros vara en viktig förklaring till detta, säger Louise Mannerås-Holm, forskare på sektionen för fysiologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin.
Men den aktuella studien, som publiceras i The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, visar att störningarna i fettväven kan vara av större betydelse för den förhöjda diabetesrisken.

Ungefär hälften av kvinnor med PCOS har övervikt eller fetma och den gängse uppfattningen är att överskottet av fett främst lägger sig på buken. I studien gjordes därför en parvis matchning av 31 kvinnor med PCOS och 31 kvinnor utan syndromet, men med samma ålder och BMI. Åldern varierade mellan 21-37 år, och BMI mellan kategorierna undervikt till extrem fetma.
-Jämförelse mellan grupperna visar att kvinnor med PCOS inte har onormalt mycket bukfett men att de har stora fettceller och störningar i fettvävens funktion, säger Louise Mannerås-Holm.
Vid PCOS producerar fettväven mindre av det ”goda” hormonet adiponektin som ökar kroppens känslighet för insulin, och aktiviteten hos enzymet lipoproteinlipas är låg vilket kan påverka omsättningen av fett i kroppen.

Totalt deltog 74 kvinnor med PCOS i studien som även visar att förändringarna i fettväven vid PCOS kan vara en central faktor bakom dessa kvinnors förhöjda typ 2-diabetesrisk. Fettcellernas storlek och mängden adiponektin i blodet, tillsammans med midjeomfånget, var de faktorer som var starkast kopplade till insulinresistensen medan nivåerna av manligt könshormon var utan betydelse i denna analys.
-Mekanismen bakom de stora fettcellernas ogynnsamma effekter är ännu inte helt känd men resultaten visar att det ur hälsosynpunkt är särskilt betydelsefullt för kvinnor med PCOS att inte gå upp i vikt, konstaterar Louise Mannerås-Holm.

FAKTA POLYCYSTISKT OVARIESYNDROM, PCOS
PCOS är den vanligast förekommande hormonella rubbningen hos kvinnor i fruktsam ålder. Mellan 5-10 procent av fertila kvinnor har hormonrubbningen som kännetecknas främst av förhöjda nivåer av manligt könshormon och insulinresistens. De vanligaste symptomen är oregelbunden eller utebliven menstruation, besvärande hårväxt, acne och övervikt. På sikt har kvinnor med PCOS en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes, och troligen även hjärtkärlsjukdom, och omfattande forskning pågår för att öka kunskapen om bakomliggande faktorer.

Docent Malin Lönn vid Sahlgrenska akademin har varit ansvarig för studien av fettväven vid PCOS. Den har ingått som en av flera delar i en omfattande undersökning av dessa kvinnors fysiska och psykiska hälsa som letts av docent Elisabet Stener-Victorin vid Sahlgrenska akademin.

För mer information kontakta:
Louise Mannerås-Holm, forskare på sektionen för fysiologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin, telefon 031-786 3536, e-post louise.manneras@neuro.gu.se
Elisabet Stener-Victorin, docent vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin, telefon 031-786 3557, e-post elisabet.stener-victorin@neuro.gu.se
Malin Lönn, docent vid institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin, telefon 031-342 1242, e-post malin.lonn@medic.gu.se

Tidskrift: The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Artikelns titel: Adipose tissue has aberrant morphology and function in PCOS - enlarged adipocytes and low serum adiponectin, but not circulating sex steroids, are strongly associated with insulin resistance
Författare: Louise Mannerås-Holm, Henrik Leonhardt, Joel Kullberg, Eva Jennische, Anders Odén, Göran Holm, Mikael Hellström, Lars Lönn, Gunilla Olivecrona, Elisabet Stener-Victorin och Malin Lönn.

 

AV:
031-786 38 69, 0760-24 82 70

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?