Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Riksdagens kulturutskott besökte Centrum för hälsa och prestationsutveckling

Nyhet: 2018-03-07

Förbättrad folkhälsa, forskning på bredd och elit inom idrotten samt en testverksamhet som hjälper både patienter och elitidrottare var i fokus när riksdagens kulturutskott besökte Centrum för hälsa och prestationsutveckling, CHP, vid Göteborgs universitet den 6 mars.

Idrottsfrågor är något som hamnar på kulturutskottets bord, vid sidan av bland annat frågor om kultur, radio och TV i allmänhetens tjänst samt folkbildning. Under det nästan tre timmar långa besöket 6 mars upprepades flera gånger att idrotten är ett kulturellt uttryck där det enbart i Sverige rör sig om runt tre miljoner registrerade medlemmar och cirka 20 000 idrottsföreningar inom Riksidrottsförbundet.
– Utskottet ville se hur man arbetar med hälsofrågorna här på centret och hur man hittar balansen med att stödja både bredd och spets, sade Gunilla Carlsson (S), utskottets vice ordförande.

Lever allt längre

– Idrottsrörelsen har en viktig och fostrande roll. Dessutom är follkhälsoaspekten viktig, det är en stor utmaning. Alla behöver inte bli elit, men vi ska må bra medan vi lever allt längre.

CHP:s båda föreståndare Stefan Grau och Mats Börjesson redogjorde för de pågående forskningsprojekten vid CHP innan en rundtur gjordes genom CHP:s testcenter. Bland annat framgick att ungefär 30 procent av de tester som görs vid CHP gäller patienter, där bland annat hjärttransplanterade och KOL-patienter är en grupp. Bland övriga dominerar elitidrottare.

Anpassad träning

Efter besöket underströk Gunilla Carlsson betydelsen av den forskning som bedrivs vid CHP. Dels hur den kan bidra till förbättrad folkhälsa, men även hur den elitinriktade forskningen som bedrivs där kan få idrottarna att genom bättre och mer anpassad träning utöva sin idrott under längre tid.

Föreståndare för CHP är Stefan Grau, professor i biomekanik vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, samt Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin.

CHP inrättades 2017 efter beslut av rektor. CHP, som drivs av institutionen för kost- och idrottsvetenskap, ger struktur åt de redan existerande samarbetena mellan Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska akademin och Chalmers. Men verksamheten i huset Idrottshögskolan startade redan 2011.

Läs mer om Centrum för hälsa och prestationsutveckling och Idrottshögskolan

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?