Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Positiva effekter av styrketräning under graviditeten

Nyhet: 2015-10-27

Gravida rekommenderas ofta lättare träning som simning och promenader, och brukar undvika styrketräning. Men styrketräning under graviditeten kan upplevas minska de graviditetsrelaterade besvären och öka känslan av kontroll för kvinnorna. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Rekommendationer kring intensitet, varaktighet och typ av träning under graviditeten varierar över hela världen. Tidigare forskning har främst undersökt effekterna av konditionsträning och det finns få studier som tittat på styrketräning under graviditeten.

Lämplig träningsform

– Våra resultat tyder på att styrketräning, på en medelhård intensitetsnivå, är en lämplig träningsform under graviditeten, säger Karolina Petrov Fieril, sjukgymnast och forskare vid Sahlgrenska akademin.
I sin avhandling har hon undersökt effekterna av styrketräning under graviditeten, både genom intervjuer med kvinnor som styrketränat under graviditeten och genom kvantitativa studier.

Minskade besvär

– Kvinnorna som styrketränat under graviditeten har upplevt att de mått bra av att träna styrketräning, att träningen kunde minska de graviditetsrelaterade besvären och öka känslan av att hantera sin graviditet, säger Karolina Petrov Fieril.
De graviditetsrelaterade problem som kvinnorna själva upplevde minskade genom styrketräningen var problem som dålig hållning, trötthet, huvudvärk, illamående, sömnlöshet och ryggsmärtor.

Hälsosamma värden

I avhandlingen undersöktes också hur blodtryck och puls påverkas under ett konditions- respektive styrketräningspass hos gravida kvinnor.
– Vi såg att de påverkas på samma sätt oavsett träningsaktivitet och att de håller sig inom hälsosamma värden, säger Karolina Petrov Fieril.
Tillsammans med liknande studier kan avhandlingens resultat bidra till att utforma och uppdatera de träningsriktlinjer som finns.


Avhandlingen Effects and experiences of exercise during pregnancy försvarades den 23 oktober.

Länk till avhandlingen

Kontakt
Karolina Petrov Fieril, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och legitimerad sjukgymnast vid Närhälsan Olskroken Rehabmottagning
karolina.fieril@vgregion.se

Huvudhandledare: Monika Fagevik-Olsén, professor
monika-fagevik-olsen@neuro.gu.se

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?