Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pollenallergi har ökat bland vuxna svenskar

Nyhet: 2016-06-16

Förekomsten av pollenallergi bland vuxna har ökat i Sverige. Däremot inte förekomsten av allergi mot pälsdjur, kvalster eller mögel. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Förekomsten av allergiska sjukdomar har ökat sedan mitten av 1900-talet och i dag har omkring var fjärde vuxen svensk hösnuva, medan 10 procent lider av astma.

Astma och hösnuva har ett starkt samband med allergisk sensibilisering, det vill säga förekomst av antikroppar mot allergen från till exempel pollen eller pälsdjur.

Ökade från 26 till 39 procent

En ny studie från West Sweden Asthma Study vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar att allergisk sensibilisering mot gräs- och björkpollen ökade från 26 procent till 39 procent bland vuxna mellan 1992 och 2012. En ökning som är statistiskt säkerställd.

– Vi kunde däremot inte se några statistiskt säkerställda förändringar när det gällde allergisk sensibilisering mot pälsdjur, kvalster eller mögel, säger Linda Ekerljung, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Pollennivåerna har också ökat

Forskarna ser detta som en trolig förklaring till att hösnuva, som är starkt förknippad med pollensensibilisering, ökade från 22 procent till 31 procent i Sverige 1990-2008, medan förekomsten av astma, som starkare hänger samman med pälsdjurs- och kvalstersensibilisering, inte förändrades under samma period. Något som forskargruppen visat i tidigare studier.

– Vår studie visar också att nivåerna av både gräspollen och björkpollen ökade under studieperioden, och att pollensäsongernas längd ökade. Det är en trolig förklaring till att just allergisk sensibilisering mot pollen ökade, säger Anders Bjerg, läkare och en av dem som genomförde studien.

Sannolikt har dessa växtarter gynnats av de allt varmare somrarna. Medelsommartemperaturen har ökat med 1,5 grader sedan 1970-talet.

Pricktest och blodprov

Studien baseras på allergitester med pricktest och blodprov på 788 deltagare, som var mellan 16 och 60 år och boende i Västra Götaland. Deltagarna rekryterades slumpmässigt från de över 18 000 deltagarna i en större enkätstudie om astma och allergier i Göteborg och övriga Västra Götaland.

Studien Increase in pollen sensitization in Swedish adults and protective effekt of keeping animals in childhood publicerades i den vetenskapliga tidskriften Clinical and Experimental Allergy 6 juni.

Länk till artikel

Kontakt:
Linda Ekerljung, forskare vid Sahlgrenska akademin
linda.ekerljung@lungall.gu.se

Anders Bjerg, barnläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset (vid tiden då studien utfördes forskare vid Sahlgrenska akademin)
anders.bjerg-backlund@karolinska.se, bjerg.anders@gmail.com

 

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?