Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Peter Thomsen invald i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

Nyhet: 2018-11-28

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) förstärker sin kompetens och sitt kunnande med hela tjugo nya ledamöter. En av de invalda är Peter Thomsen, professor i medicinsk biomaterialforskning vid Sahlgrenska akademin.

Peter Thomsen är professor och chef för avdelningen för biomaterialvetenskap vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Han forskar om osseointegrering av implantat i mänsklig vävnad. Han grundade och var föreståndare för Biomatcell Vinn Excellence Centre of Biomaterials and Cell Therapy. Thomsen är en internationellt ledande forskare inom biomaterial.

– Det är en stor ära att bli invald. IVA sätter fokus på många viktiga samhällsfrågor. Mina förväntningar är att få en ökad kunskap genom IVA:s nätverk. Jag hoppas kunna bidra till att vi kan bibehålla och helst stärka Sveriges internationella konkurrenskraft inom medicinsk teknik och tillhörande materialområden, säger Peter Thomsen.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som nästa år firar 100-års jubileum, är en fristående akademi med målet att främja teknisk och ekonomisk vetenskap och näringslivets utveckling. IVA har cirka tusen svenska ledamöter, som är indelade i tolv avdelningar. Dessa bevakar och påverkar viktiga frågor inom sitt område bland annat genom att arrangera seminarier kring aktuella frågeställningar. Ledamöterna är också aktiva i IVA:s programråd och projekt och deltar i arbetet med IVA:s remissvar inom sina specialistområden.

IVA engagerar sig bland annat för forskning, där akademien menar att Sverige bara kan säkra en en position som framgångsrik kunskapsnation genom att samverka och sträva mot gemensamma mål. Förväntningarna på forskningen som förändringskraft i samhället är större än någonsin, och därför är utmaningen att skapa internationellt konkurrenskraftiga fördelar. IVA vill stärka förutsättningarna för ett dynamiskt samspel mellan akademi och det omgivande samhället, och lyfta fram de vitaliserande kopplingarna till utbildning.

Bland de nya ledamöter som nu valts in finns också Ola Rosling, verksamhetschef och ordförande för Stiftelsen Gapminder, Svenska Kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh och Magnus Berggren, professor i organisk elektronik.

Här kan du se listan med alla de tjugo nya ledamöterna

AV: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?