Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya medicine hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

Nyhet: 2017-05-15

Madeleine Olsson Eriksson, Helen von Sydow och Oscar von Sydow är utsedda till 2017 års hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin.

– Alla tre har gjort engagerade och stora insatser för akademin och inte minst för våra studenter, säger Eric Hanse, prodekan.

Över 400 läkarstudenter har sedan starten 2005 fått stipendium för sommarforskning inom ramen för den satsning som Helen von Sydow och Oscar von Sydow initierat och finansierat, via Stiftelsen Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond och Stiftelsen Erik & Lily Philipsons minnesfond.

I samarbete med Sahlgrenska akademin har paret von Sydow på så sätt gett blivande läkare kvalificerade sommarjobb och möjligheter att tidigt i karriären delta i medicinsk forskning.

Spridningseffekt

– Det här har utvecklats väldigt positivt de dryga tio år det funnits, och bidragit till det som vi nu ser som all-time-high vad gäller forskningsintresse bland läkarstudenter. Och det sprider sig även till andra studentkategorier, konstaterar Eric Hanse.

En annan satsning riktad mot studenter på Sahlgrenska akademin är det resestipendieprogram som vänder sig till masterstudenter som vill genomföra masterarbete utanför Sverige. Ett uppskattat initiativ signerat Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande i Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

Många projekt

– Utöver detta har Stenastiftelsen satsat på många olika saker som kommit akademin tillgodo; Forskningsprojekt, centrumbildningar och nu senast Ryggmärgsskadecentrum. Det har varit många olika saker som fått engagerat stöd från stiftelsen, säger Eric Hanse.

Med utnämndet av de medicine hedersdoktorerna sätter fakultetsstyrelsen ljuset på tre samhällsbyggare vars engagemang över lag haft stor betydelse för Sahlgrenska akademin.

– De har gjort mycket för studenterna, och mycket som kommit många på akademin tillgodo. I grund och botten är de donatorer, vilket i sig var länge sedan vi uppmärksammade så här. Men de är mycket mer än så. De är väldigt engagerade och involverade, de kan området och är också med i arbetet att välja ut kandidater på ett sätt som inte är självklart för donatorer, säger Eric Hanse.

Madeleine Olsson Eriksson, född 1945, legitimerad läkare, ordförande i Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

Hon står bakom flera donationer till Sahlgrenska akademin på senare år, bland annat för inrättande av centrumbildningar för forskning och kompetensutveckling inom neuropsykiatri och ryggmärgsskador, medel för inrättande av gästprofessurer för nationellt och internationellt framstående forskare, samt stöd till ett antal enskilda projekt som The Culture and Brain Health Initiative, Alzheimer – Levnadsvillkor – Genetik, Amble-projektet och projekt inom tumörbiologi.

En stor donation gjorde det också möjligt att uppföra Stenhuset på Ågrenska, en plattform för långsiktig forskning och utveckling avseende vård, boende och behandlingsformer för personer med sällsynta diagnoser, ofta förenade med svåra funktionsvariationer.

Helen von Sydow, född 1952, legitimerad läkare, styrelseledamot i Stiftelsen Erik & Lily Philipsons minnesfond, och Oscar von Sydow, född 1950, skeppsmäklare, ordförande i Stiftelsen Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond.

Paret initierade en långsiktig satsning på sommarforskning som sjösattes 2005 för studenter på Sahlgrenska akademins läkarprogram. Projektet finansieras av medel från Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond och från 2008 även av Stiftelsen Erik & Lily Philipsons minnesfond.

Syftet är att stimulera blivande läkare till tidiga insatser inom medicinsk forskning och säkra framtida kompetens i fältet. Sommarforskningsstipendierna har bidragit till ett kvalitetslyft på läkarprogrammets examensarbeten och ökat forskningsintresset bland studenterna.

Bilder: Thomas Johansson

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?