Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny specialistutbildning för sjuksköterskor, inriktad mot hjärtsjukvård

Nyhet: 2018-02-07

BILD: Här ser vi projektgruppen som har tagit fram den nya specialistsjuksköterskeutbildningen; från vänster Marie Thonander, kursansvarig sjuksköterska och Annika Odell, verksamhetsutvecklare, båda vid verksamhetsområde Kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset; Carina Sparud Lundin, proprefekt och utbildningsansvarig på institutionen för vårdvetenskap och hälsa; Susanne Nielsen lektor på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och sjuksköterska på verksamhetsområde Thorax/SU; Åsa Axelsson, lektor på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och sjuksköterska på verksamhetsområde Kardiologi/SU; Annika Blix biträdande vårdenhetschef på avdelning 13 vid verksamhetsområde Kardiologi/SU.

UTBILDNING: En karriärmöjlighet och ett sätt att möta framtidens behov inom hjärtsjukvården. Så beskriver projektgruppen den nya specialistutbildningen för sjuksköterskor som startar till hösten på Göteborgs universitet.

– Det är fantastiskt! Som en förlossning efter ett långt värkarbete.
Så svarar Annika Odell, verksamhetsutvecklare vid verksamhetsområde Kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, på frågan om hur det känns nu när det står klart att utbildningen ska inrättas på universitetet. 2015 fick hon det officiella uppdraget av sjukhuset att verka för ett specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot hjärtsjukvård. Idén fick hon långt tidigare.
– Mina kollegor och jag har pratat om behovet av detta under flera år. Det känns ganska häftigt att det nu blir verklighet.

Det är en upprymd stämning när projektgruppen har möte på utvecklingscentrum för verksamhetsområde Kardiologi på Per Dubbsgatan, kort efter att akademistyrelsen beslutat om att inrätta programmet. Från början var det Annika Odell och två kollegor inom verksamhetsområdena Kardiologi och Thorax som arbetade för att bana väg för den nya utbildningen, men gruppen utökades när samverkan med universitetet kom igång.

– Programmet blir till genom ett unikt samarbete, säger Carina Sparud Lundin, som är proprefekt och utbildningsansvarig på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och fortsätter:
– Dels mellan två institutioner på universitet, nämligen medicin, som står för kurserna i medicin, och vårdvetenskap och hälsa som utgår från sjuksköterskornas huvudämne omvårdnad. Dels mellan universitet och verksamhetsområdena Kardiologi och Thorax på Sahlgrenska sjukhuset. På det här sättet får sjuksköterskorna möjlighet till både en magisterexamen och en yrkesexamen, samtidigt som vi möter ett kompetensbehov som finns inom den högspecialiserade hjärtsjukvården.

Annika Odell håller med.
– Det finns redan specialistutbildningar inom kirurgi och medicin, men de är lite för breda för hjärtsjukvården som idag är specialiserad och väldigt bred på samma gång. Patienten vårdas inom flera olika discipliner i både primär- och specialistvård, och som sjuksköterska måste man förstå helheten och veta vad som händer med patienten inom olika specialiteter, säger hon.

Eftersom hjärt- och kärlsjukdomar är stora folksjukdomar, tror Annika Odell att de nya specialistsjuksköterskorna kommer att bli mycket uppskattade när de examineras efter fyra terminers studier på halvfart. De kommer att arbeta på sjukhusens thorax- och kardiologiavdelningar, på vårdcentraler och på mottagningar för patienter med hjärtsvikt. En del kommer säkert vara distriktssköterskor som skaffar sig dubbel specialistkompetens, menar Annika Odell.
– Utbildningen är också tänkt att lösa problemet med att erfarna och kompetenta sjuksköterskor lämnar hjärtsjukvården när de vill gå vidare i karriären och bli specialistsjuksköterskor. Nu får de möjlighet att avancera inom sitt eget område.

Åsa Axelsson, som har en kombinerad tjänst som lektor på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet, och som sjuksköterska på verksamhetsområde Kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, påpekar att många sjuksköterskor som idag arbetar med hjärtsjukvård redan är välutbildade, eftersom de gått fristående kurser och uppdragsutbildningar på avancerad nivå.

– De har kunskapen men de har ingen formell examen som är en akademisk merit och som kan påverka deras löner. Meningen är att den här gruppen nu ska få tillgodoräkna sig kurserna om de vill läsa specialistprogrammet, säger hon.

Utöver att den nya specialistsjuksköterskeutbildningen möter ett behov som finns hos patienterna, vården och de vårdanställda, så behövs det också fler sjuksköterskor med både yrkesmässig och akademisk kompetens för att nya studenter ska kunna få handledning av specialistutbildade sjuksköterskor, säger utbildningsansvarige Carina Sparud Lundin.

– Utbildningen kan även bidra till utveckling av forskning inom hjärtsjukvård, genom att fler sjuksköterskor utbildats i ett vetenskapligt förhållningssätt. För att utveckla vården behövs både medicinsk och vårdvetenskaplig forskning, och ett nära samarbete mellan vården och akademin.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hjärtsjukvård, 60 hp
Programmet är campusförlagt och innebär halvtidsstudier på avancerad nivå under fyra terminer. Programmet ges i samverkan mellan institutionen för medicin och institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Vissa tillgodräknanden kan göras, se ovan länk. Mer information kommer innan 15 februari.

De första sjuksköterskorna börjar sin utbildning till hösten, och den som vill ha en av de tio platserna ska ansöka redan mellan 15 februari och 15 mars. Senast den 15 februari kommer mer detaljerad information och ansökningslänk att finnas via portalen www.antagning.se.

TEXT OCH FOTO: MALIN AVENIUS/FRILANSJOURNALIST

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?