Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Måttlig viktnedgång rekommenderas under amningsperioden

Nyhet: 2016-06-15

Att gå ner i vikt efter graviditeten är viktigt för hälsan, men en ny studie visar att halterna av organiska miljöföroreningar ökar i modersmjölken vid viktnedgång under amningsperioden. Med en måttlig viktnedgång på i snitt ett halvt kilo per vecka är ökningen däremot liten och påverkar därmed inte nyttan med amningen.

Att inte gå ner till sin ursprungsvikt efter avslutad graviditet kan påverka moderns hälsa och kommande graviditeter negativt. Att gå ner sina graviditetskilon efter förlossning är därför viktigt.

Samtidigt visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, som gjorts i samarbete med Livsmedelsverket, att halterna av organiska miljöföroreningar ökar i modersmjölken om mamman går ner i vikt under amningsperioden. Vid en måttlig viktnedgång på omkring ett halvt kilo per vecka är ökningen dock liten och påverkar därmed inte nyttan med amningen.

LEVA-studien

Resultaten kommer från studien LEVA (Livsstil för Effektiv Viktminskning under Amning) där huvudsyftet var att hjälpa mammor med övervikt att gå ner i vikt under amningsperioden. Råd om kost visade sig vara en mycket effektiv metod för att uppnå en bestående viktnedgång.

32 av kvinnorna som deltog lämnade ett prov av modermjölk vid studiens start och ett prov vid studiens slut (8-12 respektive 20-24 veckor efter förlossningen). I mjölken analyserade Livsmedelsverket bland annat den fettlösliga industrikemikalien PCB.

– Vår studie visar att halterna av den vanligast förekommande PCB-varianten, PCB 153, ökade med cirka 12 procent i mjölk från de 27 kvinnor som gick ner i vikt, säger Anders Glynn, toxikolog vid Livsmedelsverket och en av dem som genomförde studien.

Få andra studier

En teoretisk beräkning visade dock att den mängd PCB som barnen fick i sig däremot inte ökade, eftersom deras intag av modersmjölk samtidigt minskade under den tid studien pågick. Viktnedgången hos kvinnorna var i genomsnitt 0,5 kilo per vecka, och 5 kilo totalt efter 12 veckor.

– Ammande kvinnor brukar avrådas från att gå ner för snabbt i vikt, men det finns få andra studier som faktiskt undersökt hur mycket halterna av organiska miljöföroreningar i modersmjölk ökar vid viktnedgång, säger Hilde Brekke, forskare vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för studien.

Ger stöd för rekommendation

Resultaten från LEVA-studien är viktiga och ger stöd för Livsmedelsverkets rekommendation att gå ner i vikt efter förlossningen, men att inte minska med mer än omkring ett halvt kilo per vecka under amningsperioden.

Den snabba viktminskning som många kvinnor upplever under de första veckorna efter förlossning beror till stor del på att vätska försvinner ur kroppen och påverkar troligen inte utsöndringen av organiska miljöföroreningar. Det är under den senare perioden då viktminskningen framförallt beror på att kroppsfettet minskar som PCB-nivåerna i modersmjölken kan öka.

Artikeln Environmental organic pollutants in human milk before and after weight loss publicerades online i den vetenskapliga tidskriften Chemosphere den 7 juni.

Länk till artikel

Fakta om PCB

PCB är en industrikemikalie som hade många användningsområden innan den förbjöds på 1970-talet. Trots att det var länge sedan PCB förbjöds finns ämnet kvar i miljön eftersom det är mycket svårnedbrytbart. Människor får främst i sig PCB via maten och feta animaliska livsmedel är den största källan. PCB lagras i kroppen under hela livet och förs över till foster och spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Under foster- och spädbarnsperioden är också känsligheten för PCB som störst. I djurförsök har man sett att PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, fortplantningen, immunförsvarets funktion, hormonsystemen samt orsaka cancer. De mängder av PCB som finns i modersmjölk i Sverige i dag bedöms inte vara en anledning till att avråda från amning. Halterna är omkring en femtedel av de halter som uppmättes i modermjölk på 1970-talet.

Mer om dioxiner och PCB på Livsmedelsverkets hemsida: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb/
Livsmedelsverkets kostråd för ammande:
http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/ammande/

Kontakt:
Anders Glynn, toxikolog på Livsmedelsverket (nås via Livsmedelsverkets pressjour):
018-17 53 40

För specifika frågor om studien, kontakta Hilde Brekke, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, på avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition: hilde.brekke@nutrition.gu.se

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?