Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mats Brännström - Wallenberg Clinical Scholars 2018

Nyhet: 2018-04-04

Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, blir en av årets fyra Wallenberg Clinical Scholars 2018.

Mats Brännström leder det banbrytande transplantationsprojektet av livmödrar där totalt åtta barn har fötts. Nu arbetar han på att minimera det kirurgiska ingreppet, motverka avstötning av livmodern och genomföra långsiktiga uppföljningar av alla inblandade.

Som Wallenberg Clinical Scholar kommer Mats Brännström att genomföra långsiktiga medicinska och psykologiska uppföljningar av barn, kvinnor och donatorer för att säkerställa att de inte drabbas av några oönskade bieffekter. Ett av hans långsiktiga mål är att försöka skapa en livmoder från stamceller.

Övriga Wallenberg Clinical Scholars 2018, också överläkare och aktiva forskare, är Thoas Fioretos och Oskar Hansson, Lunds universitet, samt Eva Hellström-Lindberg, Karolinska Institutet.

Vetenskap och vård

– Stiftelsen stödjer framförallt grundforskning men genom det här programmet vill vi också långsiktigt stärka den patientnära, svenska, kliniska forskningen. Genom sina kontakter med patienter kan forskande läkare ofta snabbare omsätta patienternas, och sina egna, erfarenheter till forskning. De kliniska forskarna medverkar också till att nya forskningsresultat snabbare når ut i vården, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Kungl. Vetenskapsakademien och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse driver tillsammans programmet Wallenberg Clinical Scholars. Målet är att stärka svensk klinisk forskning genom att identifiera de bästa kliniska forskarna, ge dem goda möjligheter att bedriva sin verksamhet och få genomslag för forskningens resultat, inom både vetenskapen och vården.

– Sverige har exceptionellt goda möjligheter för världsledande klinisk forskning, men det har blivit allt svårare att kombinera forskning med dagens pressade sjukvård. Det är därför oerhört glädjande att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse gör en så kraftfull satsning och ger några av våra allra mest framstående kliniska forskare riktigt bra resurser. Det är till stort gagn, både för medicinsk forskning och för svensk sjukvård, säger Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson.

15 miljoner på fem år

Under programtiden, 2015–2025 kommer 25 anslag att beviljas landets främsta kliniska forskare. Satsningen uppgår till 600 miljoner kronor och varje forskare erhåller 15 miljoner kronor för en femårsperiod, med möjlighet till en förlängning i ytterligare fem år.

Wallenberg Clinical Scholars är en del av den satsning på totalt 2,5 miljarder kronor som Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse gör för att stärka den medicinska forskningen och livsvetenskaperna, Life Science, under kommande tioårsperiod.

Universitet med medicinsk fakultet inbjuds att nominera forskare till dessa forskningsanslag. Kungl. Vetenskapsakademien ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen.

Läs mer: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Forskningsprojektet om livmodertransplantationer

Kontakt: Mats Brännström

Illustrationer: Operationsbild (foto: Johan Wingborg) och porträttbild på Mats Brännström (foto: Markus Marcetic)

AV:

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?