Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor

Nyhet: 2013-10-07

Män rapporterar en större utsatthet för fysiskt våld i relationen än vad kvinnor gör. Däremot får våld i relationen svårare hälsokonsekvenser för kvinnor. Det visar två studier med sammanlagt 1 400 svenskar som genomförts vid Sahlgrenska akademin.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i två studier undersökt hur vanligt det är att män respektive kvinnor utsätts för våld i relationen.

Ungefär en av tio utsatt för våld

De två studierna har genomförts med hjälp av enkäter där totalt 1 400 personer svarat. I båda studierna rapporterar 8 procent av kvinnorna att de utsatts för fysiskt våld under det senaste året från sin make eller partner.

Motsvarande siffra för män var i den ena studien 8 procent och i den andra 11 procent.

Ofta utfört egna våldshandlingar

Studierna visar dock att en stor andel av de män som utsatts för fysiskt våld i relationen själva rapporterar att de utfört våldshandlingar mot sin partner. I enkäten rapporteras allt från slag, sparkar och knuffar till strypgrepp och vapenhot.

–Det är ett överraskande resultat. Vi ser att såväl män som kvinnor använder sådant våld som kan skada motparten. Men fortfarande rapporterar fler kvinnor än män att de använt våld i självförsvar, medan män framför allt uppgav att de blivit sårade och kränkta och därför använt våld, säger professor Gunilla Krantz som lett studierna.

Svårare konsekvenser för kvinnor

Konsekvenserna av våldet blir dock svårare för kvinnorna än för männen. Studien visar att fler kvinnor än män rapporterar att våld i relationen orsakat till exempel depression, ångest och sömnproblem, och var tionde kvinna rapporterade att de haft självmordstankar.

– Män har ofta ett överläge i kroppsstorlek och styrka, vilket gör att den kvinnliga partnerns fysiska våld inte upplevs lika hotfullt. Bland männen är det också bara de som utsatts för psykiskt våld som uppgav att de haft självmordstankar, säger Gunilla Krantz.

En av tio kvinnor utsatta för sexuellt våld

Psykiskt och sexuellt våld, samt att vara utsatt för kontrollerande beteenden av sin partner, drabbar oftare kvinnor. I studien uppgav nästan en av tio kvinnor att de utsatts för sexuellt tvång tidigare i livet, tre procent att de varit utsatt det senaste året.

Bland männen hade 3,5 procent utsatts för sexuellt våld tidigare i livet, 0,6 procent under det senaste året.

Hindras från att umgås

När det gäller kontrollerande beteende så var kvinnor också mer utsatta för detta än män, särskilt i att hindras av partnern från att umgås med familj och vänner. Studien visar också att våld i relationen har ett samband med att ha dåliga sociala nätverk och att ha växt upp i en familj där det funnits våld.

De aktuella studierna har publicerats i tidskriften BMC Public Health.

Länk till artikeln Men's and women's exposure and perpetration of partner violence: an epidemiological study from Sweden:

Länk till artikeln Psychometric properties of the WHO Violence Against Women instrument in a male population-based sample in Sweden:

Länk till artikeln Self-reported exposure to intimate partner violence among women and men in Sweden: results from a population-based survey:

Kontakt:
Gunilla Krantz, professor vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
gunilla.krantz@socmed.gu.se

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-29