Inger Ekman med på Dagens Medicins maktlista 2018

Nyhet: 2018-06-27

Inger EkmanGPCCs centrumföreståndare, professor Inger Ekman står i år för första gången med på Dagens Medicins lista över svensk vårds hundra mäktigaste. Denna lista har sammanställts och publiceras årligen av tidningen sedan 1996. Den baseras på samtal med ett stort antal makthavare inom svensk sjukvård, och ska spegla både formell makt och informellt inflytande.

- Detta är naturligtvis hedrande, och ett tydligt kvitto på att GPCC når ut och har inflytande, säger Inger Ekman. Att nyttiggöra forskningen och att verka för att ställa om svensk hälso- och sjukvård till personcentrerad vård har alltid varit prioriterat för GPCC. Alla som har arbetat för detta ska därför också äras. Det är också glädjande att se att många av våra samverkanspartners, som också driver på för en personcentrerad hälso- och sjukvård, finns med på listan, som till exempel Inger Ros, ordförande för Riksförbundet Hjärt/Lung, Sineva Ribeiro ordförande för vårdförbundet och Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Dagens Medicin noterar själva att patientföreträdarnas roll i vårdsverige stärkts på ett antal olika sätt. De tar större plats i debatten, deras expertis tas allt mer på allvar och de ses som en resurs i utvecklandet och drivandet av svensk hälso- och sjukvård. Till exempel inrättar regeringen nu ett eget patientråd under ledning av socialminister Annika Strandhäll. Tidningen lyfter fram att detta reflekteras i att fyra patientföreträdare och Inger Ekman finns med på årets maktlista.

Läs hela Dagens Medicins maktlista här.

Artikeln publicerades först på: gpcc.gu.se