Hormonet prolaktin minskar fettförbränningen

Nyhet: 2009-03-31

Hormonet prolaktin är nödvändigt för att bröstmjölk ska bildas, men det påverkar också fettvävnaden och ämnesomsättningen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Om nivåerna av prolaktin är förhöjda hos en kvinna som inte är gravid eller ammar blir fettförbränningen nedsatt.

Uppskattningsvis kan över 30 000 män och kvinnor i Sverige ha förhöjda nivåer av prolaktin. Kvinnor som är gravida eller ammar har helt naturligt förhöjda nivåer av prolaktin, men hormonnivån kan också stiga på grund av stress, vissa läkemedel eller en godartad hjärntumör. I många fall vet inte läkarna varför hormonnivåerna är förhöjda. En onormal stegring av hormonet hos kvinnor kan leda till menstruationsrubbningar och infertilitet, och tillståndet kan dessutom orsaka insulinresistens.
– På senare tid har olika forskare också uppmärksammat prolaktin för dess roll i utvecklingen av fetma men det har forskats ganska lite om exakt hur prolaktin reglerar ämnesomsättningen, säger Louise Nilsson.

I sin avhandling visar Louise Nilsson att det finns mottagare, så kallade receptorer, för amningshormonet i mänsklig fettvävnad.
– Vi visar att prolaktin försämrar fettvävnadens förmåga att lagra socker och fett, och då kan det istället ansamlas i blodet och i vissa vävnader. Det leder i sin tur till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, säger Louise Nilsson.

Även förmågan att förbränna fett påverkas av prolaktin. En pågående studie tyder på att kroppen inte klarar att skapa balans i ämnesomsättningen.
– När fettvävnaden får signaler från prolaktinet sänks produktionen av ett annat hormon som kallas adiponektin och som är viktigt för att kroppen ska ha en normal förbränning av olika näringsämnen, säger Louise Nilsson,

FAKTA PROLAKTIN

Prolaktin är ett hormon som bildas i hypofysen i hjärnan. Prolaktin stimulerar sekretionen av mjölk från bröstkörtlarna och hämmar också bildningen av hormoner i äggstockar och testiklar. Under graviditeten stiger prolaktinhalten i blodet till höga koncentrationer och i samband med amning stimuleras prolaktininsöndringen.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Avhandlingens titel: Effects of prolactin on metabolism – changes induced by hyperprolactinemia

Avhandlingen är försvarad.
Länk till avhandlingen: hdl.handle.net/2077/19049