Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Han blev Göteborgs universitets första, disputerade tandtekniker

Nyhet: 2016-12-21

Per Svanborg, som är anställd som adjunkt vid institutionen för odontologi, är den förste tandteknikern att disputera vid Göteborgs universitet. Han försvarade sin avhandling den 16 december.

– Det känns bra, det är ju viktigt både för institutionen och för tandteknikerutbildningen att någon disputerar, säger Per Svanborg.
Hans avhandling handlar om dentala material, och då särskilt kobolt-krom, och hur digitala framställningsprocesser påverkar passformen på dentala broar. Genom digitala metoder kan tandläkaren slippa att ta konventionella avtryck, något som också är en vinst för patienten:

– Avtryckstagning inför protetiska behandlingar upplevs ofta av patienten som en obehaglig och teknikkänslig procedur. Det är också den vanligaste orsaken till att konstruktioner inte passar i munnen och måste göras om. Detta resulterar i återbesök för patienten, fler transporter mellan klinik och laboratorium, större materialåtgång och inkomstbortfall för tandläkare, tandtekniker och patient, säger Per Svanborg.

Eftersom passformen på broar baserade på digital teknik är god kan de nya teknikerna tillämpas i kliniken, vilket kan leda till bättre kvalitet på protetiska konstruktioner. Dessutom innebär additiv tillverkning att materialspillet minskar jämfört med fräsning, eftersom det pulver som inte ingår i konstruktionen kan återanvändas.

Den fjärde i landet

I hela landet är Per Svanborg den fjärde tandteknikern att disputera.

– Det betyder att ämnet och utbildningen får ett ordentligt lyft, nu kan vi examinera våra egna studenter istället för att behöva tandläkare som examinatorer på alla teoretiska kurser, säger Per, som tycker att hans tid som forskarstuderande både varit intressant och lärorik:
– Forskarutbildningen är välstrukturerad och administrationen har fungerat bra. Det har varit lite svårt med forskarutbildningskurser, de generella kurserna har varit bra, men svårare att hitta mer specifika kurser för mitt område.
Vad händer för din del nu efter disputationen?
– Ja, vi får väl se. Men jag har en tillsvidareanställning som adjunkt idag så jag kommer att börja med att ansöka om befordran. Men för övrigt fortsätter ju arbetet med studenterna på tandteknikerutbildningen och jag har en hel del idéer för fortsatt forskning.

De tidigare odontologie doktorerna med tandteknikerexamen disputerade i Stockholm och Malmö.

AV:
031-786 3037

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?