Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Halva befolkningen kan behöva D-vitamintillskott under vintern

Nyhet: 2015-03-18

En studie med över 500 blodgivare visar att hälften av alla friska göteborgare under vinterhalvåret har D-vitaminnivåer i blod som anses vara otillräckliga. Resultaten leder forskarna till slutsatsen att minst halva Sveriges befolkning kan behöva öka sina D-vitaminnivåer vintertid.

D-vitamin är viktigt för kroppens kalkbalans, skeletthälsa och immunsystem. Även om orsakssambanden inte är helt klarlagda har senare tids forskning associerat D-vitaminbrist med ökad risk för bland annat diabetes, multipel skleros, hjärtkärlsjukdom, cancer och nedstämdhet.

Otillräckligt solljus vintertid

D-vitamin bildas i vår hud när vi exponeras för solljus. Problemet är att solljuset över Sverige och Norden inte räcker för att bilda D-vitamin under årets mörka månader.

Exakt hur illa det är ställt visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. I studien analyserade forskarna prover som 540 blodgivare och 75 trombocytdonatorer lämnade under ett års tid.

För låga nivåer hos hälften

Analysen visar att mellan november och april hade hälften av blodgivarna D-vitaminnivåer i blodet som var under 50 nanomol/liter, vilket är lägre än vad som rekommenderas internationellt av bland annat Institute of Medicine i USA.

Enligt studien var de genomsnittliga D-vitaminnivåerna nästan dubbelt så höga i juli som i februari. Studien visade också att individer som hade låga D-vitaminnivåer jämfört med medelpersonen under tidig vår, också hade lägre nivåer än genomsnittet under sommaren.

Semester och solarium

I studien fick deltagarna även svara på frågor om solvanor, utlandsresor, användning av vitamintillskott, fysisk aktivitet och rökning. Studien visade endast ett svagt samband mellan intag av D-vitamintillskott och ökade D-vitaminnivåer, och då enbart under vinterhalvåret.

– Individer som den senaste månaden semestrat på sydligare breddgrader eller solat solarium hade signifikant högre D-vitaminnivåer, medan övervikt och rökning var kopplade till lägre nivåer, säger forskaren Eva Klingberg vid Sahlgrenska akademin.

Höga doser kan vara skadliga

– Solhöjden och därmed ljusintensiteten varierar kraftigt över året. Under sommaren bildas tillräckligt med D-vitamin redan efter en kortare tid i solen, men under vintern är solljuset helt otillräckligt. Dessutom tycks många multivitaminpreparat ge endast en begränsad effekt på grund av en låg dos D-vitamin. Samtidigt finns studier som visar att alltför höga doser av D-vitamin i vitaminpreparat kan vara skadliga, säger Göran Oleröd vid Sahlgrenska akademin som också är författare i studien.

Även om solljuset är vår viktigaste D-vitaminkälla är solen också en riskfaktor för att utveckla allvarliga hudförändringar, understryker forskarna.

Artikeln Seasonal variations in serum 25-hydroxy vitamin-D levels in a Swedish cohort publiceras i vetenskapliga tidskriften Endocrine den 14 februari.

Länk till sammanfattning

Kontakt:
Eva Klingberg, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
031 342 7745
0768 615 849
eva.klingberg@vgregion.se

 

Göran Oleröd, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet,
031 342 7874
0704 155 721
goran.olerod@vgregion.se

Ola Hammarsten, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet,
031 342 1561
0733 200 834
ola.hammarsten@clinchem.gu.se

 

 

AV:
031 786 38 69

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?