Framstående ögonprofessor får pris

Nyhet: 2006-06-19

Ann Hellström får Prinsessan Marianne Bernadottes pris till framstående barnoftalmologisk forskare. Hon får priset för sin forskning om synens utveckling hos för tidigt födda barn.

Ann Hellström är professor i barnoftalmologi vid Sahlgrenska akademin. Hon är internationellt känd för sin forskning kring tillväxtfaktorers betydelse för synens utveckling.

För tidigt födda barn riskerar att utveckla ögonsjukdomen prematuritetsretinopati (ROP). I de flesta fall läker barnets öga av sig själv, men i svåra fall kan näthinnan lossna och barnet kan förlora synen. Risken för sjukdomen är större ju tidigare barnet föds och länge var just omognaden och syrgasbehandling de mest kända orsakerna till sjukdomen.

I sin avhandling 1997 visade Ann Hellström att barn med brist på tillväxthormon har ett annorlunda utseende på sin ögonbotten. I en senare studie visade hon att de förtidigt födda barn som utvecklar ögonsjukdomen också har väldigt låga nivåer av tillväxtfaktorn IGF-I (Insulinlike Growth Factor 1).
– IGF-I har visat sig kunna påverka risken att utveckla ögonsjukdomen lika mycket som åldern på barnet när det föds, men dessa ar antagligen bara två av flera olika orsaker bakom sjukdomen, säger Ann Hellström.

Idag finns tillväxtfaktorn IGF-I som läkemedel. Det ges bland annat till barn som är kortvuxna och som växer dåligt trots att inta har brist på tillväxthormon. Detta läkemedel ges ännu inte till för tidigt födda barn men inom kort inleder Ann Hellström och hennes kollegor försök med denna tillväxtfaktor.
– Vi börjar med en förstudie nu i höst för att undersöka hur snabbt IGF-I omsätts hos spädbarnen. Vi hoppas sedan kunna påbörja studier där vi behandlar för tidigt födda barn med tillväxtfaktorn för att minska risken att de får skador på ögonen, säger Ann Hellström.

Prinsessan Marianne Bernadottes pris delas ut vartannat år och prissumman är på 50 000 kronor. Priset delas ut torsdagen den 20 september på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm. Prinsessan Marianne Bernadotte närvarar vid ceremonin och Ann Hellström ger då en föreläsning som sin forskning.

I det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Pediatrics beskriver Ann Hellström och hennes kollegor hur huvudets tillväxt är kopplat till risken att utveckla prematuritetsretinopati. Du kan läsa artikeln här och en kommentar till artikeln här.

För mer information kontakta:
Professor Ann Hellström, telefon: 031-343 5774, e-post: ann.hellstrom@medfak.gu.se

031-773 38 69, 070-829 43 03