Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Första stipendiaten till Eva Selin Lindgrens minne

Nyhet: 2013-03-27

Eva Selins minnesfond vill uppmärksamma cancergenetisk och miljöteknisk forskning. Det historiska första stipendiet går till en bröstcancerforskare vid Sahlgrenska akademin.

- Jag känner mig uppskattad och utvald. Dessutom var det väldigt roligt att så många var med under ceremonin. Att träffa Eva Selin Lindgrens man och son var hedrande samtidigt som jag kände mig kluven, för dem blev det förstås en påminnelse om en stor sorg.

Det säger Khalil Helou, mottagare av årets stipendium till Eva Selins minne.

Tvärvetenskapligt miljöengagemang

Eva Selin Lindgren var kärnfysiker, professor i miljöfysik, kärnkraftsmotståndare och trodde på tvärvetenskap. Hur såg kretsloppet ut, hur rörde sig grundämnena i människokroppen och miljön? Med vilka metoder kunde man analysera detta kretslopp? Eva Selin Lindgren insåg tidigt att hon måste samarbeta med andra forskare för att komma vidare i sitt arbete.

Sådde fröet till GMV

Det ledde fram till det som idag är GMV, Göteborgs miljövetenskapliga centrum. Eva Selin Lindgren initierade en tvärvetenskaplig forskarutbildning och grundutbildning i miljövetenskap. Miljöforskningen stärktes vid Göteborgs universitet och Chalmers. Hon hann också med en mandatperiod i riksdagen, 2006-2010, för Centerpartiet.

Främja forskning om cancer och miljöteknik

I september 2011, kort efter sin 75-årsdag, avled Eva Selin Lindgren. Gåvor samlades under hösten i en minnesfond som bär hennes namn. Den ska främja cancergenetisk och miljöteknisk forskning. Årets mottagare, forskaren Khalil Helou, vet redan hur han kommer att använda stipendiepengarna.

- Till bröstcancerforskning. Jag letar efter nya biomarkörer som kan hjälpa kvinnor som drabbats av bröstcancer, målet är att kunna skilja aggressiva tumörer från dem som är mindre elakartade.

Läs mer om cancerforskaren Khalil Helous forskning: http://www.oncology.gu.se/Forskning/Forskare/Helou/

Bilden från vänster: Eva Selins man Ingvar Lindgren, årets stipendiat Khalil Helou och Evas son Erik Selin.
 

AV:
031 786 38 69

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?