Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fint pris för metod som räddar många nyfödda med hjärtfel

Nyhet: 2017-03-02

Anne de-Wahl Granelli, som disputerat vid Göteborgs universitet, har fått ta emot det amerikanska priset Humanitarian Award för den metod som nu kallas Granelli-protokollet, som är ett nytt sätt att upptäcka hjärtfel hos nyfödda bebisar, och som hennes avhandling från 2009 också handlade om.

Utmärkelsen Humanitarian Award delas ut varje år av den amerikanska patientsäkerhetsorganisationen Patient Safety Movement Foundation. Priset ges för de viktigaste insatserna för att stärka patientsäkerheten och för att minska antalet undvikbara vårdskador som kan leda till död. Som pristagare har Anne de-Wahl Granelli gott sällskap – förra året gick priset till dåvarande president Barack Obama och vice president Joe Biden.

Anne de-Wahl Granelli är biomedicinsk analytiker i botten, PhD, MBA, och är nu verksamhetschef för kardiologikliniken vid NU-sjukvården. Hon får priset för sin forskning om det så kallade Granelli-protokollet, som innebär att blodets syremättnad kontrolleras hos nyfödda bebisar innan familjen lämnar sjukhuset.

– Innan vi mätte syremättnaden i nyföddas blod missade sjukvården nästan 30 procent av de livshotande hjärtfelen och fem procent av dessa barn hann dö utan att ens ha hunnit få en diagnos, säger Anne de-Wahl Granelli, som fick priset tillsammans med Annemarie Saarinen som arbetar för att förbättra den amerikanska förlossningsvården.

– Priset betyder otroligt mycket för alla som varit med i forskningen. Det är verkligen et erkännande för hela Västra Götalandsregionen, som var först ut med Granelli-protokollet. Och det är fantastiskt att genomslaget blivit så stort i andra länder. Jag är mycket stolt att representera NU-sjukvården och hela Västra Götalandsregionen, säger Anne de-Wahl Granelli.

Priset består av en statyett med pristagarens namn ingraverat, och det delades ut vid en prisutdelningsceremoni i USA den 4 februari. På plats fanns även andra talare, bland andra förre presidenten Bill Clinton.

– Det togs en bild av mig tillsammans med honom och vi fick också möjlighet att byta några ord. Han berömde det svenska systemet och han tackade mig. Det var en helt fantastiskt känsla att få vara med om detta.

AV:
031-786 3037

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?