ERC-anslag till forskare vid Sahlgrenska akademin

Nyhet: 2015-12-15

Två forskare vid Sahlgrenska akademin får prestigefulla bidrag från ERC, European Research Council. Maria Falkenberg Gustafsson och Henrik Zetterberg får ett forskningsbidrag på två miljoner euro var, fördelat under fem år.

Maria Falkenberg Gustafsson och Henrik Zetterberg har båda beviljats Consolidator Grant från ERC, ett anslag som riktar sig till unga och framstående forskare, sju till tolv år efter avlagd doktorsexamen.

Två miljoner euro

De får ett forskningsbidrag på två miljoner euro var, under fem år. Rektor skjuter dessutom till ytterligare 750 000 kronor per år i strategisk samfinansiering till var och en av dem.

– Pengarna kommer att räcka ett tag men det mesta kommer att gå åt till finansiering av duktiga personer i projektet, säger Maria Falkenberg Gustafsson.

Kan satsa mer

Även Henrik Zetterberg tänker utöka forskargruppen med hjälp av anslaget.

– Det här är ju pengar som kommer lite utanpå de vanliga forskningsanslagen och det gör att vi kan bygga ut gruppen ytterligare och kan satsa ännu mer på diagnosmetoder och på att ta fram behandlingar, säger Henrik Zetterberg, som forskar kring alzheimer och molekylära förändringar.

– Nu vill vi förstå själva förloppet bättre, särskilt de tidiga faserna och vad som gör att nervcellerna börjar falla sönder, säger han.

Forskning på hög nivå

2010 beviljades Maria Falkenberg Gustafsson ERC:s Starting Grant (som ges till framstående unga forskare två till sju år efter disputation), och fick då 15 miljoner kronor.

– Det var fantastiskt att få ERC-pengar 2010 men det är ännu roligare nu då detta måste betyda att de tycker att vi har förvaltat pengarna bra och att vi gjort forskning på hög nivå, så att det är värt att ge min forskningsgrupp pengar i ytterligare några år, säger hon.

Anslaget stimulerar henne och forskargruppen, som nu arbetar med att försöka förstå hur det går till när mtDNA kopieras och hur denna process regleras, att även i framtiden arbeta fokuserat på att lösa nya viktiga frågeställningar.

– Självklart betyder det mycket för både mig och mina medarbetare att det vi gör uppskattas även av andra forskare.

Tuff process

Att få ERC:s Consolidator Grant är inte lätt.

– Det är väldigt svårt att få. Ett internationellt välkänt anslag och en tuff process bakom, med en massa granskning. Det här betyder mycket för gruppen och faktiskt för hela Sahlgrenska akademin. Det är superkul det här, vilken grej, säger Henrik Zetterberg.

Totalt 2051 ansökningar kom in till ERC. Det är ännu inte klart hur många som beviljats men det brukar röra sig om totalt omkring 350 stycken inom alla vetenskapsområden i Europa.
Från Göteborgs universitet lämnades fyra ansökningar in. Alla kom vidare till intervju och två beviljades anslag, vilket är en mycket god utdelning.

– De här anslagen är något av de mest prestigfulla du kan erhålla som yngre forskare och det är ett bevis på att Maria och Henrik är utomordentligt duktiga forskare, säger Ludde Edgren, chef för Forsknings- och innovationskontoret vid Göteborgs universitet.

KORTFAKTA
ERC Consolidator Grant (CoG) riktar sig till forskare som disputerat för 7-12 år sedan och som nyligen startat en forskningsgrupp och vill stärka sin roll som forskningsledare. Bidragets storlek är på upp till 2 miljoner € för en period av max fem år.

BEVILJADE ANSLAG TILL FORSKARE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET
Henrik Zetterberg - Pathways to Alzheimer's disease